Europarlamentarii cer CE sa impuna introducerea vizelor pentru cetatenii americani
Parlamentul European cere Comisiei Europene sa impuna vize cetatenilor americani, din cauza faptului ca SUA refuza sa elimine vizele pentru cinci state membre, inclusiv Romania
Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, Comisia Europeana e obligata prin lege sa impuna, temporar, vize cetatenilor americani si cer Executivului european sa ia masurile legale necesare "in interval de doua luni".
Potrivit mecanismului reciprocitatii vizelor, daca o tara terta refuza sa ridice vizele pentru cetatenii unei tari UE in interval de doi ani de cand respectiva tara depune o notificare in acest sens, Comisia Europeana poate decide sa impuna vize pentru cetatenii tarii respective, pentru o perioada de un an.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In prezent, cetatenii Bulgariei, Croatiei, Ciprului, Poloniei si Romaniei nu pot intra pe teritoriul SUA fara viza, dar cetatenii americani pot intra in orice tara UE fara viza.
O notificare de non-reciprocitate a fost depusa in 12 aprilie 2014, iar Comisia trebuia sa ia o decizie pana in 12 aprilie 2016, se mai arata in comunicatul PE. In aprilie 2014, Comisia a fost notificata ca cinci tari nu respecta acordul de reciprocitate a vizelor, respectiv Australia, Brunei, Canada, Japonia si SUA. Trei dintre aceste tari (Australia, Brunei si Japonia) au eliminat deja vizele, iar Canada a anuntat ca va ridica vizele pentru romani si bulgari de la 1 decembrie 2017.
In aprilie 2016, ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat ca Romania indeplineste toate conditiile pentru ridicarea vizelor SUA, cu exceptia ratei de refuz, care trebuie sa fie sub 3%. In 2015, aceasta a fost de peste 11%. La randul sau, Ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii, George Maior, declara in luna august ca, din ianuarie, se va relua foarte intensiv subiectul ridicarii vizelor pentru romani, noteaza News.ro.
Nu este pentru prima data cand in spatiul european se vorbeste despre posibilitatea reintroducerii vizelor pentru cetatenii americani, daca SUA nu ridica la randul lor vizele pentru toate statele membre UE.
In decembrie 2013, Parlamentul European a adoptat un Regulament care prevede introducerea vizelor pentru orice stat ai carui cetateni circula liber in Europa, dar care la randul sau nu acorda aceleasi privilegii tuturor celor 28 de tari comunitare.
"Comisia Europeana ia foarte in serios principiile reciprocitatii si solidaritatii, iar noul mecanism arata asta. Comisia va analiza foarte atent orice cerere, dar va trebui sa decida daca urmatorul pas poate include o astfel de solutie", declara, la acea vreme, Michele Cercone, purtator de cuvant al comisarului pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom.
Teoretic, SUA aveau sase luni la dispozitie sa ridice vizele pentru romani, polonezi, croati, bulgari si ciprioti. Practic, pana in prezent situatia nu s-a schimbat.
Departamentul de Stat al SUA a avut o reactie dura la acea vreme, dupa decizia luata in PE: "Suntem ingrijorati ca noua regula poate impune viza pentru toti cetatenii din statele care nu ofera circulatie libera tuturor europenilor. Legislatia poate afecta negativ oamenii de afaceri americani, dar si turistii care calatoresc in UE, iar daca se vor aplica vize pentru ei, masura ar putea duce la impunerea vizei pentru toti europenii care vor sa calatoreasca la randul lor in SUA, potrivit tratatelor de reciprocitate, or asta ar incetini revenirea economica atat in Europa, cat si in Statele Unite", se arata intr-o declaratie a reprezentantilor Departamentului de Stat al SUA, pentru Stirile ProTV.
De altfel, autoritatile americane au sustinut, in repetate randuri, ca SUA ar fi dispuse sa elimine restrictiile pentru romani doar daca procentul de refuz la interviurile pentru viza va scadea sub 3% - fata de peste 10%, cat a fost in anii anteriori.