Vizele de Canada pentru romani, eliminate odata cu aprobarea acordului de liber schimb. Pe cine nemultumeste CETA

Ultimul update: Sambata 18 Februarie 2017 07:14
Data publicarii: Miercuri 15 Februarie 2017 11:16
Categorie: Internaţional

Veste buna pe care romanii o asteapta de multa vreme. In curand vom putea calatori in Canada fara vize.

Acest lucru a devenit posibil in urma unui vot istoric dat miercuri la Strasbourg, unde Parlamentul European a aprobat acordul de liber schimb cu aceasta tara. Tratatul va elimina 99 la suta din taxele vamale si prevede cooperarea în chestiuni sociale, de sanatate si de mediu. Documentul trebuie insa ratificat de toate parlamentele nationale si regionale din Uniunea Europeana.

In favoarea textului s-au pronuntat 408 eurodeputati - cei de dreapta, liberalii si majoritatea socialistilor, iar impotriva au votat verzii, extrema stanga, extrema dreapta si unii socialisti.

Prin adoptarea CETA se deschide calea pentru eliminarea vizelor de intrare în Canada pentru cetatenii romani si bulgari, aceasta fiind conditia pusa de Bucuresti si Sofia ca sa-si dea consimtamantul pentru tratat.

Eliminarea vizelor se va face in doua etape. Primii beneficiari vor fi romanii care au avut in ultimul deceniu o vizia canadiana temporara ori care au, in prezent, viza valida pentru Statele Unite. Incepand cu 1 decembrie 2017, toti romanii vor putea intra in Canada fara viza.

Mesaj fara precedent de la ambasade. SUA, Franta, Germania, Canada si Olanda critica OUG privind justitia si cer retragerea

Acordul, negociat timp de sase ani si incheiat dupa zile de agonie din cauza opozitiei valonilor, elimina tarifele vamale intre UE si Canada, cu exceptia celor pentru serviciile publice, serviciile audiovizuale si de transport si un numar redus de produse agricole.

Adversarii CETA îl considera antidemocratic, prea favorabil multinationalelor, permisiv in privinta mediului sau prea periculos pentru agricultura europeana.

Chiar inaintea votului de miercuri si-au facut glasul auzit cei care se opun acordului. Sute de oamenii au protestat în fata Parlamentului European din Strasbourg. Organizatia non-guvernamentală "Friends of the Earth Europe" a adus un Cal Troian gonflabil, in contextul in care CETA este uneori descris drept "Calul Troian" al SUA care, in opinia lor, ar permite multinationalelor americane sa invadeze piata europeana.

Militanti ai Greenpeace instalati in barci gonflabile pe bratul raului din apropiere de Parlamentul European au denuntat acordul ca fiind unul "toxic" prin intermediul unei statui simbolizand justitia pe cale de a se scufunda. Una dintre tintele criticilor o reprezinta tribunalele de arbitraj care vor putea fi sesizate de o companie, pentru a cere daune unui stat care ar lua masuri contrare intereselor sale.

Zeci de oameni au protestat in Canada, in semn de solidaritate cu manifestatiile din Romania.

Zeci de oameni au protestat in Canada, in semn de solidaritate cu manifestatiile din Romania. "Ramaneti in strada, luptati"

Kate Middleton a născut al treilea copil

Primele imagini cu cel de-al treilea copil al cuplului regal britanic. FOTO

Bărbatul care a împușcat mortal 4 oameni, în SUA, a fost prins

Un băiat de 12 ani a plecat într-o vacanță exotică, după ce a furat cardul de credit al părinților

O mama și-a împușcat fiica de 2 ani, din greșeală: “Arma mi-a scăpat din mână”

Premierul Armeniei, Serj Sargszya, a demisionat

O fetiță de 3 ani a fost salvată de un câine surd și aproape orb

Salah Abdeslam

Singurul suspect rămas în viaţă după atacurile teroriste din Paris, condamnat în Belgia

Pereţi de zăpadă de 17 metri înălţime. Locul unde turiştii îşi doresc să ajungă vara. VIDEO

Ducesa de Cambridge a născut un băiat. Este cel de-al treilea copil al cuplului regal

Orgie surprinsă de poliție, într-un hotel din Thailanda. Suma plătită pentru o seară în grup

Mai mulți turiști chinezi, morți în Coreea de Nord în urma unui accident rutier

Regina Elisabeta a II-a, sărbătorită cu fast la cea de-a 92-a aniversare