Europarlamentari, ameninţaţi cu moartea după o anchetă vizând Cehia


Ultimul update: Sambata 29 Februarie 2020 15:56
Data publicarii: Sambata 29 Februarie 2020 15:54
Categorie: Stiri externe
Andrej Babis

O delegaţie a PE care anchetează un presupus conflict de interese al premierului ceh afirmă că a primit ameninţări cu moartea

O delegaţie a Parlamentului European însărcinată să investigheze eventualul conflict de interese de care este acuzat prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat că membrii săi au primit ameninţări cu moartea, relatează AFP.

Babis, un miliardar populist, mai este acuzat de o presupusă fraudă din fonduri europene, în urmă cu peste un deceniu.

Cei cinci membri ai delegaţiei au avut întâlniri timp de două zile cu oficiali cehi în cadrul anchetei.

'Am avut de-a face în mai multe rânduri cu diverse ameninţări', a declarat presei la Praga eurodeputatul ceh Tomas Zdechovsky, arătând că a primit el însuşi ameninţări cu moartea din partea unor 'extremişti' în timpul misiunii.

'Sunt foarte preocupată de această situaţie', a declarat colega sa germană Monika Hohlmeier, potrivit căreia Cehiei îi lipseşte 'un sistem clar şi responsabil (...) pentru identificarea conflictelor de interese'.

În replică, premierul ceh i-a numit vineri 'trădători' pe Zdechovsky şi pe un alt eurodeputat ceh, Mikulas Peksa, şi a adăugat că Monika Hohlmeier este 'un pic dezechilibrată'.

Babis afirmă că imperiul agro-industrial Agrofert pe care l-a fondat înainte de a intra în politică şi care înglobează un grup de presă influent a fost vândut unui fond tocmai pentru a evita orice conflict de interes, în conformitate cu o lege din 2017.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO