Europa se topește de căldură. În Italia au fost emise alerte roşii pentru 16 oraşe
Căldura extremă continuă să afecteze sudul Europei, iar în Italia au fost emise alerte roşii pentru 16 oraşe, care indică riscuri chiar şi pentru oamenii sănătoşi.
Alertele se aplică pentru zilele următoare zonelor turistice, între care Roma, Florenţa şi Bolonia, relatează BBC.
Săptămâna viitoare sunt aşteptate în continuare temperaturi ridicate în Europa, pe măsură ce se apropie un alt val de căldură.
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) spune că Italia, Spania, Franţa, Germania şi Polonia ar putea înregistra condiţii extreme.
ESA monitorizează temperaturile pe uscat şi pe mare prin sateliţii săi.
Perioadele de căldură intensă apar în cadrul modelelor meteorologice naturale, dar la nivel global ele devin din ce în ce mai frecvente, mai intense şi durează mai mult ca efect al încălzirii globale.
Guvernul italian a sfătuit pe oricine din zonele acoperite de alertele roşii de sâmbătă să evite expunerea directă la soare între orele 11:00 şi 18:00 şi să aibă grijă în special de persoanele în vârstă sau cele vulnerabilile.
Între timp, Grecia a înregistrat temperaturi de 40 de grade C sau chiar mai mari în ultimele zile.
Acropole, cea mai populară atracţie turistică a ţării, a fost închisă în cele mai calde ore de vineri, pentru a proteja vizitatorii.
De asemenea, în ţară există temeri de un risc mai mare de incendii, mai ales în zonele cu vânt puternic.
Grecia a suferit incendii majore în 2021 într-un alt val de căldură excepţional. Temperaturile ridicate au ajuns şi în părţile centrale ale Europei, Germania şi Polonia fiind printre ţările afectate, potrivit News.ro.
„Cerberus” face ravagii
Biroul meteorologic din Republica Cehă a emis un avertisment că temperaturile din weekend ar putea depăşi 38C, ceea ce este excepţional de ridicat pentru ţară.
În Marea Britanie, totuşi, sâmbătă sunt aşteptate averse puternice şi rafale de vânt în anumite părţi ale Angliei.
Meteorologii au spus că acest lucru este determinat de faptul că deplasarea spre sud a curentului care alimentează vremea caldă din Europa atrage şi sistemele de joasă presiune în Marea Britanie, aducând vreme instabilă şi mai rece.
Actualul val de căldură din Europa a fost numit Cerberus de către Societatea Italiană de Meteorologie, după monstrul cu trei capete care apare în Infernul lui Dante.
Meteorologii italieni avertizează că următorul val de căldură, numit Charon după vâslaşul care aduce suflete în infernul din mitologia greacă, ar putea împinge temperaturile din nou peste 40C săptămâna viitoare.
Valurile de căldură sunt, de asemenea, observate în unele părţi din SUA, China, Africa de Nord şi Japonia.
Ministerul grec al Culturii a anunţat închiderea Acropolei vineri, între orele 12:00 şi 17:00 (9:00-14:00 GMT), afirmând că măsuri similare vor urma probabil sâmbătă.
Complexul se află pe un deal stâncos, fără umbră, unde temperaturile sunt de obicei mai ridicate decât în zonele înconjurătoare.
Mai multe alte obiective turistice din jurul Stâncii Sacre, pe care se află Acropole, au rămas deschise pe tot parcursul zilei.
În ultimele zile, Crucea Roşie Greacă a fost desfăşurată pentru a furniza sticle de apă şi pentru a ajuta oamenii care simt greaţă şi ameţeală din cauza căldurii.
Oamenii au fost sfătuiţi să bea cel puţin doi litri de apă pe zi şi să evite cafeaua şi alcoolul, care sunt deshidratante.
Luna trecută a fost cea mai fierbinte iunie din istorie, potrivit serviciului UE de monitorizare a climei, Copernicus.
Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa a fost de 48,8 C, în Sicilia, în august 2021.
Vremea extremă rezultată din încălzirea climei ”devine, din păcate, noua normalitate”, a avertizat Organizaţia Mondială de Meteorologie (OMM).