Anticiclonul Cerberus topește Italia. Temperaturile se apropie de 50 de grade la umbră
În vestul Europei este extrem de rău. În Spania, mai bine de jumătate de țară este sub cod portocaliu, chiar roșu, de caniculă. Iar Italia, se pregătește pentru temperaturi care ar putea urca până la 48 de grade la umbră în Sicilia și Sardinia.
În Spania, 30 din cele 50 de provincii ale țării au intrat sub coduri portocalii sau roșii de caniculă. Termometrele au indicat 40 de grade Celsius în multe orașe, inclusiv în capitala Madrid. Miercuri va fi și mai rău.
Turistă Madrid: ”Ei bine, ziua a fost una caldă. E foarte fierbinte afară. Noi venim din Puerto Rico și am observat o diferență semnificativă de temperatură”.
În sudul țării, spun meteorologii, vor fi 44 de grade la umbră. Pentru că este extrem de cald și noaptea, localnicii se refugiază la piscinele deschise până în zori.
Spaniol: ”Încercăm să ne răcorim cum putem, pentru că temperaturile sunt ceva oribil”.
Și Italia se pregătește pentru un val de căldură care ar putea să doboare recordul european de temperatură. Un așa-numit anticiclon - o zonă de presiune înaltă - botezat Cerberus va provoca temperaturi de până la 40 de grade Celsius miercuri.
În Sicilia și Sardinia, meteorologii se așteaptă la vârfuri de 47 - 48 de grade Celsius. Roma și alte orașe din Peninsulă se topesc deja, spre disperarea turiștilor care sunt nevoiți să umble prin arșiță dacă vor să vadă frumusețile capitalei italiene.
Wenwei See, turist din Singapore: ”Suntem din Singapore și suntem obișnuiți cu canicula, dar asta e o nebunie, noi nu am avut niciodată peste 32 de grade. Și canicula... nu prea găsim aer condiționat pe aici”.
Nicola Francesco, turist italian: ”Nu se poate respira. Noi, în San Salvo (localitate din regiunea Abruzzo) avem marea. Chiar dacă (Roma) e frumoasă, canicula te face să transpiri”.
Martina Giordano, turist italian: ”Ne-am pus la coadă să ne umplem sticlele și să ne răcorim un pic, pentru că am început să fierbem cu toată canicula asta”.
Recordul pentru cea mai ridicată temperatură înregistrată în Europa datează din august 2021: 48,8 grade Celsius s-au înregistrat, atunci, într-un orășel sicilian.
Ninsoare în Africa de Sud și ploi istorice în Japonia
În timp ce sudul Europei fierbe, Africa de Sud a avut parte de prima ninsoare din ultimul deceniu. În emisfera sudică este iarnă, dar zăpada e un fenomen foarte rar. La Johannesburg, cel mai mare oraș al țării, copiii au ieșit în parcuri ca să facă bulgări de zăpadă.
Japonia, pe de altă parte, se confruntă cu ploi istorice. Cel puțin șase oameni au murit, iar câteva zeci sunt răniți sau dați dispăruți în sud-vestul țării, după inundații de proporții, însoțite de alunecări de teren. Peste 420.000 de oameni au fost avertizați să fie pregătiți în orice moment să lase totul în urmă și să plece.
Ploile abundente continuă să facă prăpăd și în mai multe regiuni din nord-estul Statelor Unite. În statul New York, cel puțin o persoană și-a pierdut viața, iar drumurile au fost blocate de viituri. Aceeași situație și în statul Vermont, unde un râu a rupt malurile și s-a revărsat în zone locuite.