Europa fierbe sub temperaturile caniculare. Alertă de cod roșu în 16 orașe din Italia. Incendiu uriaș în La Palma
Un uriaș incendiu de vegetație se extinde pe insula La Palma, din Canare.
Vâlvătaia a făcut scrum cinci mii de hectare de teren împădurit și a mistuit cel puțin 13 case. Peste patru mii de oameni au fugit din calea focului.
Autoritățile se temeau, sâmbătă seară, că stingerea flăcărilor se va dovedi dificilă, din cauza vântului care face să apară noi și noi focare.
Incendiul a izbucnit pe fondul caniculei, care topește sudul Europei și Statele Unite.
Oamenii au fost evacuați
Incendiul a izbucnit într-o zonă împădurită din nord-estul insulei La Palma, în arhipelagul Canare din Oceanul Atlantic. Ajutată de rafale puternice de vânt uscat, vâlvătaia a mistuit rapid mii de hectare de vegetație și a ajuns la marginea unor localități. Pericolul cel mai mare este în Puntagorda și Tijarafe, unde autoritățile au început evacuarea localnicilor.
Membrii Gărzii Civile au mers din casă în casă, pentru a verifica dacă ordinul de evacuare a fost respectat și dacă localnicii au nevoie de ajutor. În unele cazuri, a fost nevoie de putere de convingere pentru a-i îndupleca pe oameni să-și abandoneze locuințele. A fost evacuat, de asemenea, Observatorul Institutului de Astrofizică din Canare.
Europa fierbe sub temperaturile caniculare
Sâmbătă, 16 orașe italiene, inclusiv Roma, Florența și Bologna, au înfruntat căldură extremă care a dus la o alertă cod roșu. Riscul este foarte mare și pentru persoanele în putere și sănătoase, a avertizat guvernul, care le-a cerut localnicilor și turiștilor să evite expunerea directă la soare, între orele 11 și 18.
Societatea meteorologică italiană a botezat acest val de căldură Cerberus, după miticul câinele monstruos cu trei capete, aflat de pază la porțile infernului. Tot meteorologii italieni avertizează că următorul val de căldură, adică cel de săptămâna viitoare, ar putea fi și mai sufocant. A fost denumit Caron, după luntrașul din mitologia greacă, ce ducea sufletele morților în lumea de dincolo.
Este sufocant și la Praga, obișnuită cu temperaturi mai omenești. Sâmbătă a fost cea mai caldă zi din an în capitala Cehiei. Termometrele au indicat 36 de grade Celsius, mai puțin că în capitalele din Sudul Europei, dar destul de mult cât să îi facă pe cehi să caute răcoarea în parcuri și în preajma fântânilor arteziene.
Record de temperatură peste Ocean
Și peste Ocean este infernal. Au fost emise avertizări pentru întreg Vestul Mijlociu, o regiune în care trăiesc 113 milioane de oameni din Florida și Texas, până în California și Washington.
În Texas, utilizarea aparatelor de aer condiționat a dus la cel mai mare consum de energie electrică din istoria acestui stat.
Orașul Pheonix, din Arizona, se îndreaptă spre stabilirea unui nou record pentru cel mai îndelungat val de căldură, adică mai mult de 18 zile consecutive, cu temperaturi de peste 43 grade Celsius.
Totodată, Las Vegas și-ar putea egala propriul record, de 47 de grade Celsius. Autoritățile din acest stat le-a cerut insistent oamenilor, obișnuiți cu clima deșertică, să ia acest val de căldură în serios și să se protejeze de arșiță.