Ungaria anunță măsuri la granițe. Premierul Orban a convocat Cabinetul de securitate

Ultima actualizare: 29-02-2020 12:36
viktor orban
Getty

Autoritățile din Grecia și Ungaria anunță măsuri pentru a-şi proteja graniţele de valurile de refugiaţi după ce Turcia a anunţat că nu le va mai opri să ajungă în Europa.

Astfel, autoritățile din Grecia au transmis că sunt dispuse să facă „orice este necesar” pentru a-şi proteja graniţele de valurile de refugiaţi.

"Guvernul va face orice este necesar pentru a proteja graniţele. Asta nu are nimic de-a face cu Idlib”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului grec, Stelios Petsas, informează News.ro.

În ultimele 24 de ore, potrivit Reuters, autorităţile greceşti au prevenit intrarea pe teritoriu a 4.000 de oameni.

Sâmbătă dimineaţă, poliţia a acţionat cu gaze lacrimogene împotriva unui grup de refugiaţi care au aruncat cu pietre la graniţa cu Turcia, au demonstrat imaginile difuzate de Skai TV.

Măsurile anunțate de Ungaria

 

De cealaltă parte, prim-ministrul Viktor Orban a spus că Ungaria va consolida protecţia frontierei din sud.

„În timpul unei convorbiri despre migraţie şi situaţia actuală din Siria, preşedintele Recep Erdogan l-a informat pe prim-ministrul Orban că există o presiune enormă pe Turcia şi că ei nu mai pot ţine piept valurilor de migranţi”, se arată într-un comunicat emis vineri seară de Guvernul de la Budapesta.

Orban a convocat o întâlnire a cabinetului de securitate care a decis că „Ungaria trebuie să intensifice protecţia la graniţe şi să acorde o atenţie specială situaţiei de pe ruta balcanică de migraţie”.

În 2015, când a fost înregistrat vârful crizei migraţiei, Orban a închis frontiera de sud a Ungariei, ţară de tranzit pentru sute de mii de oameni care se îndreptau spre vestul Europei.

Vineri, refugiaţii aflaţi în Turcia au început să se îndrepte spre frontierele europene, după ce un oficial a spus că graniţele sunt deschise, ca răspuns la ofensiva din Siria în care 33 de soldaţi turci au fost ucişi de forţele siriene susţinute de ruşi.

Uniunea Europeană a spus că Ankara nu a făcut niciun anunt oficial legat de schimbarea politicilor de la graniţe.

Pe lângă acestea, Bulgaria a anunţat vineri că îşi consolidează paza la graniţa cu Turcia.

Frontiera turcă a fost închisă după un acord negociat cu Uniunea Europeană în 2018, pentru a stopa fluxul de migranţi. În perioada 2015 - 2016, sute de mii de oameni au trecut prin Turcia şi Grecia spre vestul continentului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO