Europa intră din nou în carantină, chiar de sărbători. ”Trebuie să ne pregătim pentru cele mai dificile luni ale pandemiei”

×
Codul embed a fost copiat

Speranțele că vom avea un Crăciun cât de cât normal sunt spulberate în multe dintre țările din Europa.

 

După Germania și Olanda, intră din nou în carantină Italia, Austria, Belgia, Elveția, Suedia şi o parte din Marea Britanie.

În Regat, autoritățile s-au alarmat din cauza noii tulpini a virusului, care se răspândește mult mai repede decât cea cunoscută deja.

Oamenii din zonele cu restricții au voie să iasă din casă doar în situații excepţionale, iar despre mese întinse, cu multă lume în jur, nici nu poate fi vorba.

Citește și
controale carantina
Care este rata de infectare în Bucureşti în acest moment. Judeţul care a depăşit Capitala
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Boris Johnson, premierul britanic: "Având în vedere dovezile pe care le avem până acum cu privire la noua variantă a virusului și a potențialului risc pe care îl presupune, cu inima grea trebuie să vă spun că nu putem continua cu Crăciunul așa cum plănuiam".

Începând de sâmbătă noapte, aproximativ o treime din populaţia Angliei se află în zonă cu risc de gradul 4. Sunt cele mai dure restricţii aplicate până acum în Regatul Unit.

Cei care locuiesc în Londra, Scoţia şi Ţara Galilor îşi pot părăși casele doar pentru urgențe. Magazinele considerate neesenţiale sunt închise, iar activităţile de relaxare şi distracţie sunt interzise și în aer liber.

Boris Johnson, premierul britanic: "În Anglia, cei care locuiesc în zonele de nivel 4 nu ar trebui să se întâlnească de Crăciun cu alte persoane decât cu cele cu care convieţuiesc în aceeaşi casă. În restul ţării, restricţiile de Crăciun permit întâlnirea a cel mult trei familii şi vor fi limitate doar la ziua de Crăciun, faţă de o perioadă de cinci zile, cât fusese stabilit anterior".

 

”Ar putea fi începutul celui de-al treilea val”

 

Când au aflat noile reguli, mulţi londonezi erau la cumpărături.

Numărul de cazuri continuă să crească, așa că eu consider că e necesar. Nu e un lucru bun pentru afaceri, nu este o veste bună pentru oameni, dar momentan nu cred că există o altă modalitate de a evita (carantina, n.r.)".

"Sunt tristă, dar ce putem face? Trebuie doar să sperăm că lucrurile vor fi mai bune și că vom respecta regulile".

Probabilitatea că noua tulpină a virusului care a determinat autoritățile de la Londra să înăsprească măsurile în Regat să fie prezentă și în alte țări este mare, după cum a declarat șeful Consiliului Științific al Guvernului Britanic.

Patrick Vallance, UK Government Chief Scientific Adviser: "Presupunerea noastră până în acest moment, primită din partea tuturor oamenilor de știință, este că răspunsul la vaccin ar trebui să fie unul adecvat pentru acest virus".

Potrivit premierului Boris Johnson, mai bine de 350.000 de englezi au fost vaccinaţi până acum cu serul Pfizer - BioNTech.

Pe de altă parte, Germania a raportat sâmbătă aproape 24.000 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Steffen Seibert, purtător de cuvânt al guvernului german: "Trebuie să ne pregătim pentru cele mai dificile luni ale pandemiei: ianuarie și februarie".

Alarmat de o nouă creștere a ratei de infectare, Guvernul italian a decis să reinstituie carantina națională strictă.

Giuseppe Conte, premierul Italiei: "Pentru a împiedica o creștere a contaminărilor, întreaga țară va fi declarată zonă roșie de sărbători".

Toate localurile și magazinele neesențiale din Peninsulă vor fi închise în perioadele 24 - 27 decembrie și 31 decembrie - 6 ianuarie.

Și în Belgia, care reușise să aibă situația sub control după a doua perioadă de carantină, veștile sunt îngrijorătoare.

Alexander De Croo, premierul Belgiei: "Observăm că scăderea ratei de infectare s-a oprit. Ar putea fi începutul unui al treilea val! Nu vă recomandăm să călătoriți, chiar vă îndemn să n-o faceți! În cele mai multe țări, situația e mai rea decât la noi".

 

Măsuri dure și în Elveția și Austria

 

La carantină revine și Elveția.

Alain Berset, ministrul elvețian al Sănătății: "Începând de marți (22 decembrie), activăm noi măsuri. Se închid restaurantele și sălile de sport. Magazinele se vor închide la ora 19. Restaurantele vor fi închise și în stațiunile de schi. Rămâne decizia autorităților locale din stațiuni dacă deschid ori nu telecabinele. Cumpăniți atent pentru că spitalelele sunt pline!".

Sâmbătă, autoritățile elvețiene au aprobat vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer/BioNTech. Experții nu au precizat deocamdată când va începe campania de imunizare cu acest ser.

Va fi carantină totală și în Austria, între 26 decembrie și 24 ianuarie.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: "Am decis să celebrăm Crăciunul conform planurilor, dar, începând din 26 decembrie, vom înăspri măsurile pentru a reduce cifrele cât mai mult posibil".

Totuși, austriecii care vor participa la o testare în masă, programată după Revelion, vor avea acces la școală, magazine și restaurante începând cu 5 ianuarie.

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Numărul cazurilor de infecţii cu noul coronavirus la nivel global a depăşit pragul de 75 de milioane
Numărul cazurilor de infecţii cu noul coronavirus la nivel global a depăşit pragul de 75 de milioane

Numărul cazurilor de coronavirus la nivel global a depăşit sâmbătă pragul de 75 de milioane, potrivit datelor analizate de Reuters, în timp ce mai multe ţări au început vaccinările împotriva virusului.

Care este rata de infectare în Bucureşti în acest moment. Judeţul care a depăşit Capitala
Care este rata de infectare în Bucureşti în acest moment. Judeţul care a depăşit Capitala

Capitala a ajuns sâmbătă la o rată de infectare de 6,43 la mie, mai mică decât cea din judeţul Ilfov, care are 6,87 cazuri de infectare cu COVID-19 la mia de locuitori.

Județele cu cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2. Ilfov este pe primul loc
Județele cu cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2. Ilfov este pe primul loc

Judeţul Ilfov înregistrează o rată de infectare cu noul coronavirus, cumulată la 14 zile, de 6,87 la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua anterioară, când a avut 7,15 la mia de locuitori, informează, sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.