Europa, îngrijorată de noua variantă a coronavirusului, Omicron. Ce măsuri iau țările
Suntem într-o situaţie periculoasă a pandemiei, din cauza răspândirii acelerate a cazurilor de infectare cu noua tulpină Omicron.
O spune directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la exact doi ani de la începutul crizei Covid. Vaccinarea, inclusiv cu doza booster, rămâne cea mai bună şi eficientă armă. Agenţia Europeană a Medicamentului a explicat că doza de rapel poate fi administrată într-o manieră sigură, la numai trei luni de la ultima injecţie.
Boris Johnson, premierul britanic: ”Omicron se răspândește mai rapid decât varianta anterioară, Delta, se răspândește rapid în toată lumea.”
Anglia a introdus iar restricții, menite să încetinească răspândirea noii variante a coronavirusului. Aproximativ 570 de cazuri au fost depistate prin secvențiere genetică, în Regatul Unit, dar sunt cu siguranță mai multe, după cum recunoaște premierul Johnson.
Boris Johnson, premierul britanic: ”În primul rând vom reintroduce recomandarea pentru munca de acasă. De vinerea aceasta va fi extinsă obligativitatea purtării măștii în cele mai multe spații publice închise, inclusiv în săli de spectacole și cinematografe. De asemenea, certificatul verde va fi obligatoriu la intrarea în cluburi de noapte și alte locuri unde se anunță mulți oameni.”
„Revenirea la normalitate” a durat trei luni în Danemarca. Guvernul a decis ca elevii până în clasa a X-a să treacă la învățământul online în zilele rămase până la Crăciun. În plus cluburile de noapte, barurile și restaurantele trebuie să se închidă la miezul nopții pentru a contracara creșterea numărului de infecții.
Prim-ministrul Mette Frederiksen a recomandat, de asemenea, miercuri, ca oamenii să lucreze de acasă, a interzis concertele cu mai mult de 50 de participanți și a impus purtarea măștii de protecție în locurile în care se ia masa atunci când persoanele nu sunt așezate.
Israelienii diagnosticați cu varianta Omicron a coronavirusului vor fi nevoiți să stea în izolare mai mult timp decât cei infectați cu alte variante, a anunțat ministrul Sănătății. Schimbările au fost decise pentru că sunt temeri că cei infectați cu omicron sunt contagioși o perioadă mai lungă de timp.
La rândul său, guvernul austriac nu renunță la vaccinarea obligatorie anti-Covid, începând cu luna februarie a anului viitor, inclusiv pentru adolescenții care au cel puțin 14 ani, a precizat ministrul Sănătății. Cine nu se conformează riscă amenzi de până la 3.600 de euro. Guvernul încă trebuie să obțină aprobarea Parlamentului pentru acest plan, care, însă, este susținut și de două partide de opoziție.