Europa înființează „coaliția dronelor” pentru Ucraina. Mii de exemplare vor fi fabricate „la preţuri abordabile”
Regatul Unit a anunţat joi, în a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării din ţările NATO, că va conduce împreună cu Letonia o coaliţie de ţări însărcinate să organizeze livrarea către Ucraina a mii de drone în contextul invaziei ruse, relatează AFP.
Cu prilejul unei vizite la Kiev din ianuarie, premierul britanic Rishi Sunak a anunţat o creştere a ajutorului britanic, care urma să includă 200 de milioane de lire sterline (230 de milioane de euro) pentru furnizarea de mii de drone militare armatei ucrainene.
Acest lucru se va traduce în special printr-o coaliţie pe care Londra o va conduce împreună cu Riga, a precizat ministrul Apărării, Grant Shapps, înainte de a se întâlni, joi, cu omologii săi din NATO la Bruxelles.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În acest cadru, Regatul Unit va organiza producţia, inclusiv de către companii britanice, de drone "la scară mare şi la preţuri abordabile", a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.
Obiectivul este de a produce în special drone FPV (First Person View) "care s-au dovedit foarte eficiente în teren de la declanşarea invaziei de amploare a Rusiei", a precizat Londra.
Atunci când îşi pun căştile de realitate virtuală piloţii lor pot vedea direct imaginile din teren, ca şi cum s-ar afla la bord.
"Îi vom furniza Ucrainei capacităţile de care are nevoie pentru a se apăra şi a câştiga acest război, pentru a garanta că (preşedintele Vladimir) Putin eşuează în ambiţiile sale ilegale şi barbare", a declarat Shapps, citat în comunicat.
Cu prilejul reuniunii de joi, Grant Shapps urmează să se întâlnească cu reprezentanţii a 13 state, între care Franţa şi Suedia, candidată la aderare, pentru a semna un acord privind două programe care vizează creşterea producţiei de muniţii şi de rachete pentru refacerea stocurilor occidentale şi sporirea ajutorului pentru Ucraina.
Aceste iniţiative sunt anunţate în contextul în care ajutorul american către Kiev este blocat în Congresul american, notează AFP, citată de Agerpres.