Europa ar putea avea propriul sistem de apărare antiaeriană. Cine a pus deja planul pe masa aliaților din UE
Grecia a propus înfiinţarea unui sistem paneuropean de apărare antiaeriană, a anunţat premierul Kyriakos Mitsotakis, într-un interviu difuzat joi de postul de televiziune Skai.
Şeful executivului de la Atena a spus că le-a prezentat deja această propunere colegilor săi din Uniunea Europeană.
''Mă gândesc la un sistem european de apărare aeriană care protejează toate ţările europene împotriva oricărei ameninţări'', a afirmat Mitsotakis. Potrivit acestuia, acest sistem ar funcţiona într-o manieră similară sistemului de apărare antirachetă israelian Iron Dome (Domul de Fier), transmite DPA, citată de Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iron Dome, un exemplu pentru Europa
Premierul grec a adăugat că pentru finanţarea acestui proiect ar trebui să fie utilizate instrumente financiare ale Uniunii Europene.
Israelul foloseşte sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome pentru a intercepta rachetele cu rază scurtă de acţiune lansate de militanţii palestinieni din Fâşia Gaza.
Forţele israeliene de apărare (IDF) mai dispun de sistemele antirachetă David's Sling (Praştia lui David), acesta fiind dezvoltat în comun cu SUA şi menit să intercepteze rachete cu rază medie de acţiune de tipul celor deţinute de organizaţia şiită Hezbollah în sudul Libanului, şi Arrow (Săgeata), capabil să intercepteze rachete cu rază lungă de acţiune.
Sursa: Agerpres
Etichete: uniunea europeana, europa, aparare, sistem antirachetă,
Dată publicare:
16-05-2024 16:26