Europa acuză SUA că profită de pe urma războiului din Ucraina. „Vând mai mult gaz la prețuri mari și vând mai multe arme”

UE SUA
Shutterstock

Europa acuză SUA că au profitat de pe urma războiului. Oficialii UE îl atacă pe Joe Biden din cauza prețurilor vertiginoase ale gazului, vânzărilor de arme și comerțului.

La nouă luni după invadarea Ucrainei, Vladimir Putin începe să creeze „fracturi” în Occident, potrivit POLITICO.

Înalți oficiali europeni sunt furioși pe administrația lui Joe Biden și acum îi acuză pe americani că fac avere din război, în timp ce țările UE suferă.

„Adevărul este că, dacă te uiți cu atenție, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA, deoarece vând mai mult gaz la prețuri mai mari și vând mai multe arme”, a declarat un oficial înalt pentru POLITICO.

„Ne aflăm într-adevăr într-un moment istoric”, a spus înalt oficial al UE, argumentând că dubla lovitură a perturbării comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor mari la energie riscă să întoarcă opinia publică atât împotriva efortului de război, cât și a alianței transatlantice. „America trebuie să realizeze că opinia publică se schimbă în multe țări ale UE”.

Citește și
china, telecomunicatii, mobil, huawei
SUA interzic oficial echipamentele de telecomunicaţii chineze. Ce companii, produse și servicii sunt vizate
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Un alt oficial de rang înalt, diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a cerut Washingtonului să răspundă preocupărilor europene. „Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au impact economic asupra noastră”, a spus el într-un interviu pentru POLITICO.

SUA au respins plângerile Europei. „Creșterea prețurilor la gaze în Europa este cauzată de invazia Ucrainei de către Putin și de războiul energetic al lui Putin împotriva Europei”, a spus un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al lui Biden. Exporturile de gaze naturale lichefiate din SUA către Europa „au crescut dramatic și au permis Europei să se desprindă de Rusia”, a spus purtătorul de cuvânt al NSC.

Cel mai mare punct de tensiune din ultimele săptămâni au fost subvențiile ecologice și taxele lui Biden, despre care Bruxelles-ul spune că îndepărtează în mod nedrept comerțul din UE și amenință că vor distruge industriile europene. În ciuda obiecțiilor formale din partea Europei, Washingtonul nu a dat până acum niciun semn de retragere.

În același timp, perturbarea cauzată de invazia Ucrainei de către Putin împinge economiile europene în recesiune, cu inflația în creștere și criza aprovizionării cu energie care amenință cu întreruperi și raționalizarea în această iarnă.

Totul este prea mult pentru oficialii de rang înalt din Bruxelles și alte capitale ale UE. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că prețurile mari ale gazelor din SUA nu sunt „prietenoase”, iar ministrul german al economiei a cerut Washingtonului să dea dovadă de mai multă „solidaritate” și să contribuie la reducerea costurilor cu energia.

Miniștrii și diplomații și-au exprimat frustrarea față de modul în care guvernul lui Biden pur și simplu ignoră impactul politicilor sale economice interne asupra aliaților europeni.

Când liderii UE l-au abordat pe Biden din cauza prețurilor mari ale gazelor din SUA la reuniunea G20 de la Bali de săptămâna trecută, președintele american pur și simplu părea să nu conștientizeze această problemă, potrivit înaltului oficial citat mai sus. Alți oficiali și diplomați UE au fost de acord că ignoranța americanilor cu privire la consecințele pentru Europa este o problemă majoră.

„Europenii sunt vădit frustrați de lipsa de informații și consultări prealabile”, a spus David Kleimann de la grupul de reflecție Bruegel.

Oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului recunosc riscurile pe care atmosfera din ce în ce mai toxică le va avea pentru alianța occidentală. Cearta este exact ceea ce și-ar dori Putin, au fost de acord diplomații UE și SUA.

Disputa din ce în ce mai mare cu privire la Legea de reducere a inflației (IRA) a lui Biden – un pachet uriaș de taxe, climă și asistență medicală – a pus temerile legate de un război comercial transatlantic din nou pe agenda politică. Miniștrii comerțului din UE urmează să discute vineri răspunsul lor, în timp ce oficialii de la Bruxelles elaborează planuri pentru un cufăr de subvenții de război de urgență pentru a salva industriile europene de la colaps.

„Legea de reducere a inflației este foarte îngrijorătoare”, a declarat ministrul olandez al comerțului Liesje Schreinemacher. „Impactul potențial asupra economiei europene este foarte mare”.

„SUA urmează o agendă internă, care, din păcate, este protecționistă și discriminează aliații americani”, a declarat Tonino Picula, responsabilul Parlamentului European pentru relația transatlantică.

Un oficial american a subliniat că stabilirea prețurilor pentru cumpărătorii europeni de gaze reflectă deciziile pieței private și nu este rezultatul vreunei politici sau acțiuni guvernamentale americane. „Companiile americane au fost furnizori transparenți de gaze naturale în Europa”, a spus oficialul. Capacitatea de export a fost, de asemenea, limitată de un accident din iunie, care a forțat o instalație cheie să se închidă.

În cele mai multe cazuri, a adăugat oficialul, diferența dintre prețurile de export și cele de import nu revine exportatorilor de GNL din SUA, ci companiilor care revând gazul în UE. Cel mai mare deținător european de contracte de gaze pe termen lung din SUA este TotalEnergies din Franța, de exemplu.

„Creșterea aprovizionării globale cu GNL, condusă de Statele Unite, a ajutat aliații și partenerii europeni să ajungă la un nivel încurajator de stocare înainte de această iarnă și vom continua să lucrăm cu UE, membrii săi. , și alte țări europene pentru a se asigura că vor fi disponibile suficiente provizii pentru iarnă și nu numai”, a adăugat purtătorul de cuvânt al NSC.

Nu este un argument nou din partea americană, dar nu pare să-i convingă pe europeni. „Statele Unite ne vinde gazul cu un efect multiplicator de patru atunci când traversează Atlanticul”, a declarat miercuri comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, la TV franceză. "Desigur că americanii sunt aliații noștri... dar atunci când ceva nu merge bine, este necesar și între aliați să o spună."

Energia mai ieftină a devenit rapid un avantaj competitiv imens și pentru companiile americane. Întreprinderile plănuiesc noi investiții în SUA sau chiar își mută afacerile existente, departe de Europa, în fabrici americane. Chiar în această săptămână, multinaționala chimică Solvay a anunțat că alege SUA în detrimentul Europei pentru noi investiții, în cel mai recent dintr-o serie de anunțuri similare din partea giganților industriali cheie din UE.

În ciuda dezacordurilor în materie de energie, abia când Washingtonul a anunțat o schemă de subvenții industriale de 369 de miliarde de dolari pentru a sprijini industriile ecologice în temeiul Legii de reducere a inflației, Bruxelles-ul a intrat în mod deplin de panică.

„Legea de reducere a inflației a schimbat totul”, a spus un diplomat al UE. „Este Washingtonul încă aliatul nostru sau nu?”

Pentru Biden, legislația este o realizare istorică privind clima. „Deși înțelegem că unii parteneri comerciali au îngrijorări cu privire la modul în care dispozițiile privind creditul fiscal [vehiculelor electrice] din IRA vor funcționa în practică în ceea ce privește producătorii lor, ne angajăm să continuăm să colaborăm cu ei pentru a înțelege mai bine și a face tot ce putem, pentru a răspunde preocupărilor lor”, a spus purtătorul de cuvânt al NSC. „Acesta nu este un joc cu sumă zero. IRA va crește plaja pentru investiții în energie curată, nu o va împărți”.

Dar UE vede asta altfel. Un oficial de la Ministerul de Externe al Franței a spus că diagnosticul este clar: acestea sunt „subvenții discriminatorii care vor denatura concurența”. Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a acuzat chiar săptămâna aceasta SUA că merg pe calea izolaționismului economic al Chinei, îndemnând Bruxelles-ul să replice o astfel de abordare: „Europa nu trebuie să fie ultima dintre mohicani”, a spus el.

UE își pregătește răspunsurile, cum ar fi o mare forță de subvenție pentru a preveni distrugerea industriei europene de către rivalii americani. „Ne confruntăm cu o criză târâtoare de încredere în problemele comerciale în această relație”, a declarat europarlamentarul german Reinhard Bütikofer.

„La un moment dat, trebuie să te afirmi”, a spus europarlamentarul francez Marie-Pierre Vedrenne. „Suntem într-o lume a luptei pentru putere. Când te lupți, dacă nu ești musculos, dacă nu ești pregătit atât fizic, cât și mental, pierzi.”

În culise, există, de asemenea, o iritare tot mai mare în legătură cu banii care curg în sectorul american de apărare.

SUA au fost de departe cel mai mare furnizor de ajutor militar Ucrainei, furnizând arme și echipamente de peste 15,2 miliarde de dolari de la începutul războiului. UE a furnizat până acum aproximativ 8 miliarde de euro de echipament militar Ucrainei, potrivit lui Borrell.

Potrivit unui înalt oficial dintr-o capitală europeană, reaprovizionarea unor arme sofisticate poate dura „ani” din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare și producția de cipuri. Acest lucru a alimentat temerile că industria de apărare din SUA poate profita și mai mult de pe urma războiului.

Pentagonul dezvoltă deja o foaie de parcurs pentru a accelera vânzările de arme, pe măsură ce presiunea aliaților de a răspunde la cererile mai mari de arme și echipamente crește.
Un alt diplomat al UE a susținut că „banii pe care îi fac pe arme” i-ar putea ajuta pe americani să înțeleagă că a face „toți acești bani pe gaz” ar putea fi „un pic prea mult”.

Diplomatul a susținut că o reducere la prețul gazelor ne-ar putea ajuta să „ținem opiniile publice unite” și să negociem cu țările terțe aprovizionarea cu gaze. „Nu e bine, din punct de vedere optică, să dai impresia că cel mai bun aliat al tău este de fapt. obținând profituri uriașe din necazurile tale”, a spus diplomatul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
SUA ar fi blocat livrarea de MiG-uri Ucrainei, în schimbul promisiunii Chinei de a neutraliza amenințarea nucleară rusească
SUA ar fi blocat livrarea de MiG-uri Ucrainei, în schimbul promisiunii Chinei de a neutraliza amenințarea nucleară rusească

În Ucraina, va fi o iarnă pe care toată lumea o va ține minte pentru decenii, dar trebuie să răbdăm, spune președintele Volodomir Zelenski.  

SUA interzic oficial echipamentele de telecomunicaţii chineze. Ce companii, produse și servicii sunt vizate
SUA interzic oficial echipamentele de telecomunicaţii chineze. Ce companii, produse și servicii sunt vizate

Autoritatea americană de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor (FCC) a anunţat vineri că interzice echipamente şi servicii de telecomunicaţii furnizate de cinci companii chineze, printre care Huawei şi ZTE, potrivit AFP.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, vine în România
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, vine în România

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken vine în România în perioada 28-30 noiembrie, unde va participa la Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO.

Anglia - SUA 0-0, în Grupa A a Cupei Mondiale. Englezii au șansa să se califice matematic
Anglia - SUA 0-0, în Grupa A a Cupei Mondiale. Englezii au șansa să se califice matematic

Anglia și SUA s-au confruntat în etapa a doua a Grupei A de la Cupa Mondială. Meciul a fost transmis în format LIVE SCORE de ȘtirileProTV.ro.  

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO
Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO

Scandal uriaș în localitatea Brădeni din juțelul Sibiu, după ce Dan Braga, candidatul PSD la primărie, a filmat în curțile familiei actualului edil, fără să-i ceară acordul acestuia.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.