Eurodeputati: Europa sa fie pregatita de razboi cu Rusia, care vizeaza Transnistria si tarile baltice
Europa trebuie sa fie pregatita de razboi cu Rusia, care continua o politica externa "agresiva" avand ca tinte viitoare "tarile baltice si Transnistria", au afirmat membri ai Parlamentului European, relateaza Mediafax.
"Rusia a devenit un adeversar al Uniunii Europene, iar urmatoarele tinte vor fi tarile baltice", a declarat eurodeputatul eston Tunne Kelam.
"Trebuie sa aratam clar ca suntem pregatiti de razboi", este singura metoda de disuasiune, a afirmat, potrivit agentiei Sputnik, Roland Freudenstein, directorul Centrului pentru Studii Europene Martens, acuzand Rusia ca pune sub semnul intrebarii valorile europene.
"Occidentul trebuie sa revina la politica de disuasiune", a subliniat Freudenstein, adaugand ca acest concept trebuie sa includa disuasiunea nucleara.
"Presedintele Vladimir Putin vrea sa distruga, cel putin moral si politic, cele doua mari organizatii euroatlantice: Uniunea Europeana si NATO", a apreciat Freudenstein.
"Vladimir Putin are o politica externa agresiva. Majoritatea romanilor cred ca Putin va continua in acest mod pana cand va anexa Transnistria, dupa ocuparea teritoriilor din sudul Ucrainei", a afirmat eurodeputatul roman Cristian Dan Preda.
Eurodeputat francez: Franta ar prefera ca Ucraina sa ramana in afara NATO
Franta ar prefera ca Ucraina sa ramana in afara Aliantei Nord-Atlantice, afirma eurodeputatul francez Aymeric Chauprade, membru al partidului de extrema-dreapta Frontul National, potrivit agentiei ruse Sputnik.
"Pozitia Frantei este foarte clara… nu vrem ca Ucraina sa devina membra NATO", a declarat Aymeric Chauprade.
Potrivit eurodeputatului, partidul francez Frontul National intelege importanta mentinerii de catre Franta a unei relatii bune cu Rusia.
Presedintele Francois Hollande declara in februarie ca pentru Franta este "indezirabil" ca Ucraina sa devina membra NATO. Rusia, care se opune vehement admiterii Ucrainei in Alianta Nord-Atlantica, a salutat aceasta pozitie, catalogand-o "absolut practica".
Parlamentul Ucrainei s-a pronuntat in decembrie 2014 in favoarea renuntarii la statutul de neutralitate, deschizand calea integrarii in NATO. Presedintele Petro Porosenko, aflat miercuri in vizita la Paris, declara in urma cu cateva luni ca aderarea la NATO va fi decisa printr-un referendum organizat in urmatorii sase ani.