EUObserver: Victor Ponta cere Romania in Schengen in schimbul refugiatilor. "Nu suntem de acord cu cotele obligatorii"

Ultima actualizare: 11-09-2015 07:07
Victor Ponta la sedinta de guvern din 28 iulie cu mustata si barba

Romania si Ciprul cer Uniunii Europene concesii in schimbul primirii unui numar stabilit de refugiati, scrie eurobserver.com, care interpreteaza o declaratie a premierului Victor Ponta.
 

"Premierul Romaniei Victor Ponta spune ca va accepta azilanti doar daca Romaniei i se va permite intrarea in Spatiul Schengen", scriu jurnalistii din Bruxelles.

Afirmatia care a dus la aceasta concluzie a fost facuta luni de Victor Ponta, care a precizat ca "tocmai tarile care acum ne cer sa fim solidari in problema refugiatilor sunt tarile care ne-au tot amanat cu Schengen-ul".

"Romania trebuie sa fie o tara europeana si sa fie solidara cu tot ceea ce se intampla in Europa, ca solidaritatea inseamna drepturi si obligatii, adica avem aceleasi obligatii cu celelalte tari, trebuie sa avem si aceleasi drepturi si iata ca acum poate se constata ce nedreptate s-a facut Romaniei cu Schengen si, daca suntem solidari la obligatii, suntem solidari si la drepturi si tocmai tarile care acum ne cer sa fim solidari in problema refugiatilor sunt tarile care ne-au tot amanat cu Schengen-ul. Nu putem primi in niciun caz, pe termen scurt, mai multi refugiati decat avem in acest moment capacitatea. In acest moment capacitatea Romaniei este de 1.500, deja 150 - 200 din aceste locuri sunt ocupate", a precizat luni premierul.

In ceea ce priveste numarul exact al refugiatilor care vor ajunge in Romania, Victor Ponta a anuntat marti ca va discuta cu presedintele Klaus Iohannis, avansand posibilitatea ca aceasta discutie sa aiba loc inainte de sedinta CSAT.

"Cu siguranta o sa discutam din nou, insa prin anuntul facut de presedinte lucrurile s-au transat: Romania nu este de acord cu cote obligatorii, Romania poate sa primeasca in acest moment- presedintele a zis 1.780 din care vreo 200 de locuri sunt ocupate, asta e cifra pe care putem sa o gestionam si e bine ca avem o pozitie comuna", a declarat Ponta la sediul central al PSD.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat luni ca a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii pentru data de 17 septembrie, urmand sa prezinte punctul sau de vedere cu privire la pastrarea unor cote voluntare de imigranti.

"Fenomenul este important pentru noi, pentru ca suntem in UE, insa in Romania nu apare o presiune din aceasta zona. Nu este cazul sa reactionam isteric, cum sigur nu este cazul sa ne aratam latura xenofoba. Trebuie sa fim solidari cu celelalte tari din UE. Insa trebuie pastrate cotele voluntare. Nu cred ca introducerea cotelor obligatorii este o solutie. Acest punct de vedere il voi prezenta in sedinta de CSAT de pe 17 septembrie si in Consiliul UE", a afirmat luni presedintele Klaus Iohannis, intr-o declaratie de presa.

"1785 de refugiati vor veni in Romania, pentru ca acesta este numarul disponibil. Mai multi, nu", a aratat el.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO