Estimări PNUD: Numai pagubele cauzate de cutremur în Turcia ”depăşesc 100 de miliarde de dolari”
Numai pagubele materiale cauzate de cutremurul din Turcia ”depăşesc 100 de miliarde de dolari”, arată un calcul sumar al Băncii Mondiale (BM), ONU, Uniunii Europene (UE) şi Guvernului turc, relatează AFP, scrie News.ro.
La o lună de la cutremurul care s-a soldat cu 46.000 de morţi în Turcia, ”este deja clar că numai pagubele materiale vor fi de peste 100 de miliarde de dolari”, a anunţat marţi, prin videoconferinţă, de la Gaziantep, la o reuniune regulată a ONU, la Geneva, o reprezentantă în Turcia a Programului ONU de Dezvoltare (PNUD), Louisa Vinton.
O lună de la cutremurul din Turcia și Siria. Peste 50.000 de morţi, pagube imense şi o populaţie traumatizată
În urmă cu o lună, Turcia şi Siria erau lovite de un seism care s-a soldat cu zeci de mii de morţi şi a cauzat distrugeri de peste 34 de miliarde de dolari.
Stirea pe scurt:
Seismul care a lovit Turcia în 6 februarie, la ora 04:17, “cea mai mare catastrofă naturală din ultimul secol în Europa”, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a traumatizat o ţară întreagă. Ruude decedate, oraşe în ruine, o viaţă nouă în corturi sau containere: o lună mai târziu, milioane de turci se confruntă cu gravele consecinţe ale dezastrului.
Aproape 46.000 de morţi
Cutremurul cu magnitudine 7,8, urmat câteva ore mai târziu de un seism cu magnitudinea 7,6, s-a soldat cu aproape 46.000 de morţi şii 105.000 răniţi în Turcia, conform bilanţului care fără îndoială este incomplet. 214.000 clădiri au fost distruse, unele cu 12 etaje, în 11 provincii ale ţării.
Şi în Siria au murit din cauza cutremurelor aproape 6.000 de oameni.
Oraşele Turciei din provinciile Kahramanmaraş şi Hatay au fost devastate, iar autorităţile au fost nevoite să îngroape în grabă, după ceremonii rapide, mii de morţi în cimitire improvizate pe câmpuri şi în pădure.
Autorităţile estimează că 14 milioane de persoane au fost afectate de seism. Dintre cei afectaţi, 3,3 milioane au fost nevoiţi să părăsească zonele sinistrate, potrivit preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Aproape două milioane locuiesc acum în corturi sau în case-container.
S-au înregistrat în decurs de o lună peste 13.000 de repliici, ceea ce menţine starea de panică în Turcia, ţară situată într-o zonă seismică printre cele mai active din lume.