"Este cel mai rau loc pentru copii". Insula izolata si saraca in care mii de refugiati au devenit prizonieri
In timp ce Europa s-a confruntat in ultimele luni cu cea mai mare criza a refugiatilor, Australia are parte de aceeasi experienta de ani de zile. Insa cei care ajung in sistemul lor de imigratie sustin ca au devenit prizonieri pe o insula pustie.
Intre anii 2007 si 2013, guvernul australian a avut parte de un val urias de refugiati din Myanmar, Iran, Afganistan, Irak si Siria care au incercat sa fuga, pe mare, de persecutiile din tara lor.
Politica adoptata de Australia a fost si este in continuare una controversata. Sistemul lor de imigrare prevede ca toti oamenii salvati din mare sa fie dusi pe doua insule din Pacific, pe nume Nauru si Manus.
Prima dintre ele, o insula de numai 21 kilometri patrati, si-a dobandit, pe masura ce a trecut timpul, statutul unui adevarat centru de detentie.
Iar cei mai afectati sunt copiii, care ani de zile sunt tinuti captivi pe insula, in loc sa li se ofere un viitor mai bun, scrie CNN.
"Nu este o crima sa iti doresti o viata si un viitor mai bun", a declarat pentru CNN o fetita de 18 ani care i-a rugat pe jurnalisti sa nu-i dezvaluie numele. "Suntem tratati ca niste prizonieri".
Cei mai multi dintre copii au descris insula ca fiind o inchisoare. Sunt tinuti dupa gratii, sunt cercetati de fiecare data cand intra si ies din tabara si sunt mereu paziti de gardieni.
"Nauru este cel mai rau loc pe care l-am vazut pentru copii", a mai declarat o fetita de 12 ani pentru CNN.
Pentru ei s-a creat si o pagina de Facebook numita "Free the Children NAURU", unde apar imagini cu mai multi copii tinand in mana cate o foaie de hartie pe care este scris numarul zilelor de cand se afla in detentie".
De parca lipsa unui viitor nu ar fi suficienta, familiile locuiesc aici in conditii greu de tolerat, in corturi fara aer conditionat, in care intra gandaci si sobolani, pe temperaturile extrem de ridicate pe toata durata anului.