Erupţie vulcanică în Islanda | Vulcanul se calmează, însă riscul persistă
O erupţie vulcanică din Islanda, care ameninţa să afecteze un întreg oraş costier, pare să se fi calmat, marţi dimineaţă, cu toate că autorităţile şi geologii au avertizat că pericolul persistă.
Un flux de lavă incandescentă a ajuns duminică la periferia localităţii pescăreşti Grindavík, cu aproximativ 4.000 de locuitori, incendiind trei case, însă nu a provocat victime, populaţia fiind evacuată anterior, pentru a doua oară începând din noiembrie.
Înregistrările video transmise în direct marţi dimineaţa nu mai prezentau semne ale scurgerii de materie topită din pământ, însă experţii au avertizat că noi fisuri ar putea să apară în scurt timp.
Un locuitor din Grindavík, Hrannar Jon Emilsson, şi-a văzut casa aproape distrusă arzând în direct la televizor, după erupţia de duminică a vulcanului.
„Stai şi te uiţi la ştiri cum iese fum din tot”, a declarat Emilsson pentru postul independent islandez Channel 2.
„Săptămâna trecută le-am spus electricienilor să înceapă munca, astfel încât să-şi poată finaliza partea lor din lucrare pentru a aranja mutarea înainte de venirea primăverii. Lucrurile se schimbă repede”, a spus el.
Oficiul islandez de meteorologie (IMO) a anunţat luni seara că noi fisuri ar putea să apară fără avertisment în scoarţa terestră, adăugând că este dificil de prezis cât timp va dura erupţia.
Aceasta a fost a doua erupţie înregistrată pe peninsula Reykjanes în ultimele patru săptămâni şi a cincea după 2021.
Apărarea Civilă islandeză, IMO şi alţi experţi urmează să se întâlnească în cursul zilei de marţi pentru a evalua situaţia.
Situată între plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană, printre cele mai mari de pe planetă, Islanda este un punct fierbinte din punct de vedere seismic, având peste 30 de vulcani activi.