Eroul filmului "Hotel Rwanda", cel care a salvat de la masacru peste 1.000 de persoane, condamnat pentru terorism

Paul Rusesabagina, eroul filmului Hotel Rwanda, cel care a salvat de la masacru 1.000 de persoane, condamnat pentru terorism
Profimedia

Paul Rusesabagina, eroul din "Hotel Rwanda", filmul nominalizat la Oscar, va petrece mulți ani în închisoare, după ce a fost condamnat pentru terorism, informează BBC.

Cu aproape două decenii în urmă, el s-a prezentat drept un om obișnuit, care a fost prins întâmplător în mijlocul unor evenimente extraordinare.

Paul Rusesabagina, fostul manager al hotelului din Rwanda, în vârstă de 67 de ani, a salvat peste 1.000 de vieţi în timpul genocidului.

Pe parcursul a 100 de zile, începând din aprilie 1994, aproximativ 800.000 de oameni, în mare parte etnici tutsi, au fost masacrați de extremiștii din comunitatea hutu.

După cum a descris Rusesabagina, un hutu căsătorit cu un tutsi, în autobiografia sa, "Un om obișnuit", abilitatea sa de a convinge ucigașii împotriva țintirii celor care își căutaseră refugiul în hotelul Mille Collines i-a cruțat.

Citește și
Paul Rusesabagina
Eroul filmului "Hotel Rwanda", critic al preşedintelui ţării, inculpat pentru terorism
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

De asemenea, folosindu-se de relaţiile pe care le avea cu persoane influente, Rusesabagina a obţinut mai multe favoruri "salvatoare".

Într-un pasaj din carte, acesta scrie că hotelul era înconjurat de "sute de luptători înarmaţi cu sulițe, macete și puști".

"Ar fi devenit un adevărat măcel ... într-o oră", a precizat el.

Intervenţia sa i-ar fi determinat pe înalţii oficiali să anuleze atacul. Cuvintele pot fi „instrumente puternice, vitale”, a mai scris bărbatul în cartea respectivă, care a fost publicată în anul 2006.

Acum, cuvintele sale l-au trimis după gratii, acolo unde va sta ani mulți.

Rusesabagina, care a părăsit Rwanda în 1996, a trecut de la erou la dușman al statului într-un timp scurt, pe măsură ce criticile sale față de guvernul post-genocid au crescut.

Într-un mesaj video din 2018, e a afirmat că "a sosit momentul să folosim orice mijloace posibile pentru a aduce schimbări în Rwanda. Întrucât toate mijloacele politice au eșuat, este timpul să recurgem la ultima soluție".

În acel moment, Paul Rusesabagina era liderul unei coaliții de opoziție din exil, Mișcarea Rwandei pentru Schimbare Democrată (MRCD). Aripa sa armată, Frontul de Eliberare Națională (FLN), fusese acuzată de atacuri în Rwanda la începutul anului 2018.

 

Șofer de taxi în Blegia

 

Guvernul din Rwanda, aflat sub conducerea președintele Paul Kagame, exte cunoscut pentru faptul că îi tratează cu duritate pe oponenţii din străinătate.

Kagame a condus forțele care au pus capăt măcelului și, ulterior, a devenit președinte.

Mai mulţi critici ai săi au fost uciși sau ameninţaţi cu moartea, însă guvernul a negat orice implicare.

Rusesabagina s-a plâns în repetate rânduri că ar fi fost hărţuit de oficialii din Rwanda.

În 2009, acesta a părăsit Belgia, unde se stabilise cu familia, şi a plecat în SUA, după ce casa lui a fost spartă de mai multe ori, iar mai multe documente importante i-au fost furate.

Din 2005, după lansarea filmului "Hotel Rwanda", Rusesabagina a început să devină paria.

Povestea acestuia a rămas necunoscută timp de un deceniu, perioadă în care a lucrat ca șofer de taxi în Bruxelles, însă rolul jucat de Don Cheadle în producţia hollywoodiană i-a adus numele în atenţia publicului internaţional.

Rusesabagina a primit apoi mai multe premii, inclusiv Medalia Prezidențială a Libertății, cea mai înaltă distincţie civilă a SUA, care i-a fost decernată de George W Bush în 2005.

"Viața lui ne amintește de datoria noastră morală de a înfrunta răul în toate formele sale", spunea la acea vreme fostul președinte american.

În țara sa natală, premiera filmului a avut loc în fața a 10.000 de oameni, pe un stadion din capitala Kigali, însă Rusesabagina nu a fost prezent.

Explicația oficială a fost că acesta a avut probleme de sănătate, însă motivele ar fi fost, de fapt, politice.

În autobiografia publicată în 2006, Rusesabagina a descris copilăria petrecută într-o zonă rurală în termeni idilici. De asemenea, el a abordat și perioada genocidului.

Spre final, Rusesabagina a comis o greşeală: l-a descris pe președintele Kagame drept "clasicul african puternic" și a adăugat că "în mentalul colectiv, Rwanda este şi în prezent o națiune guvernată de și în beneficiul unui grup mic de tutsi de elită".

 

"Erou fabricat"

 

Astfel, reputația lui Rusesabagina s-a făcut praf. Presa de stat a început să-l critice, iar Kagame l-a numit "erou fabricat" în ceea ce unii au interpretat drept fiind o încercare deliberată de a-l distruge.

Chiar şi unii dintre supraviețuitori ai genocidului au început să contrazică versiunea lui Rusesabagina.

În 2007, Rusesabagina a declarat că un tribunal pentru crime de război susținut de ONU ar trebui să-i judece pe unii membri ai partidului lui Kagame pentru presupusul lor rol în genocid.

Într-un discurs susţinut în 2014 la Universitatea din Michigan, eș a subliniat că grupurile care operează în numele guvernului din Rwanda au ucis sute de mii de refugiați hutu în Republica Democrată Congo.

Un raport al ONU din 2010 dezvăluise unele dintre detalii, dar guvernul ruandez l-a respins categoric.

Pe fondul disputei cu Kagame, în atenţia publică au fost aduse, însă, dovezi ale legăturilor lui Rusesabagina cu FLN, o grupare care a efectuat atacuri în Rwanda.

Astfel, autoritățile au avut motive să-l aresteze. Potrivit familiei lui Rusesabagina, acesta a fost răpit în Dubai și adus cu forța în Rwanda.

Într-o altă versiune a evenimentelor, descrisă în instanță, fostul aliat Constantin Niyomwungere a spus că l-a păcălit într-un avion, făcându-l să creadă că va zbura în Burundi.

 

"Kagame este singurul judecător din instanță"

 

Odată ajuns în instanță, Rusesabagina nu a negat legătura cu FLN.

"I-am format ca grupare armată, nu teroristă, așa cum spune procuratura. Nu neg că FLN a comis infracțiuni, dar rolul meu a fost diplomatic", a spus el.

Rusesabagina a precizat că nu a cerut niciodată nimănui să țintească civilii.

"Este prizonier politic", a declarat, pentru BBC, fiica sa, Carine Kanimba. Aceasta a adăugat că "Paul Kagame este singurul judecător din instanță", având o "vendetă personală" împotriva tatălui ei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Criză umanitară provocată de erupția vulcanului Nyiragongo. Rwanda, apel la
Criză umanitară provocată de erupția vulcanului Nyiragongo. Rwanda, apel la "sprijin mondial”

Preşedintele Rwandei, Paul Kagame, "foarte îngrijorat" de situaţia vulcanului Nyiragongo din R.D. Congo, a lansat vineri un apel la "sprijin mondial şi urgent" în faţa "crizei umanitare" provocată în special de exodul a sute de mii de congolezi.

Eroul filmului
Eroul filmului "Hotel Rwanda", critic al preşedintelui ţării, inculpat pentru terorism

Paul Rusesabagina, un director de hotel care a salvat vieţile a peste 1.200 de oameni în timpul genocidului din 1994 din Rwanda, o poveste care mai târziu a inspirat o producţie hollywoodiană, a fost inculpat pentru "terorism" de un tribunal din Rwanda.

Mitropolitul de Rwanda, la cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal
Mitropolitul de Rwanda, la cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal

Mii de oameni au ajuns încă de marţi seară la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj şi se pregătesc pentru cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.