Mitropolitul de Rwanda, la cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal

Dată publicare: 14-08-2019 08:48
Dată actualizare: 14-08-2019 10:19


Mii de oameni au ajuns încă de marţi seară la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj şi se pregătesc pentru cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal.

Au înălţat rugăciuni către cer, au dormit în aer liber şi aşteaptă să vadă icoana Maicii Domnului cu Pruncul, veche de trei secole, pe care biserica o consideră făcătoare de minuni. Credincioşii s-au rugat smeriţi, cu capul plecat, şi, târându-se pe coate şi genunchi, au înconjurat de trei ori biserica din lemn.

Fiecare pelerin îşi pune speranţa în ajutor divin şi se roagă la icoana veche de peste trei secole - despre care creştinii cred că a lăcrimat timp de 26 de zile.

Miercuri seară, sunt aşteptaţi la Hramul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului" din Nicula zeci de mii de credincioşi.

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, va conduce în acest an, alături de Mitropolitul Innocentios Byakatonda de Rwanda şi Burundi, procesiunea aferentă tradiţionalul pelerinaj "La Nicula colo-n deal", ce va avea loc miercuri, de la biserica Sfântul Nicolae din Gherla, până la biserica de lemn din incinta Mânăstirii Nicula.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii luni de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pelerinajul precede marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, amintind de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod şi aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.

"Procesiunea va începe miercuri, 14 august, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae, din parcul central al oraşului Gherla şi va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mânăstirii Nicula. Procesiunea va fi condusă de către IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, care îl va avea alături pe Înaltpreasfinţitul Innocentios Byakatonda, Mitropolit de Rwanda şi Burundi. De la ora 18.00, pe altarul de vară al Mânăstirii va fi săvârşită slujba Vecerniei Mari şi a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică şi va fi săvârşită Slujba Utreniei şi Prohodul Maicii Domnului.Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 2.00", se arată în comunicatul de presă menţionat.

În ziua praznicului, tot pe altarul de vară, mitropoliţii Andrei şi Innocentios, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, vor săvârşi Sfânta Liturghie şi vor rosti pelerinilor un cuvânt de învăţătură.


VIDEO PROTVPLUS.RO