Erdogan: Turcia „nu va declara niciodată un armistiţiu” în Siria. Putin l-a invitat în Rusia

Ultima actualizare: 16-10-2019 11:02
erdogan
AFP

Președintele turc Recep Erdogan a anunțat că „nu va declara niciodată un armistițiu” în Siria, înainte să își atingă toate obiectivele, respingând astfel propunerea Statelor Unite de a interveni pentru a media un armistițiu.

Şeful statului a mai spus că intrarea armatei siriene în Manbij nu reprezintă o evoluţie "foarte negativă" pentru ţara sa, atât timp cât regiunea este golită de luptători kurzi sirieni, conform Agerpres.

"Pentru mine, intrarea forțelor democrate siriene în orașul Manbij nu este o evoluţie foarte negativă. De ce? Pentru că este teritoriul lor”, a explicat preşedintele turc.

„Nu vom putea declara niciodată un armistiţiu”, atât timp cât Turcia nu va alunga „organizaţia teroristă” de la frontieră, a declarat Erdogan.

„Ei exercită presiuni asupra noastră ca să încetăm operaţiunile. Avem un obiectiv clar. Nu suntem preocupaţi de sancţiuni”, a mai spus Erdogan, la şase zile după ce Turcia şi-a lansat ofensiva pentru a îndepărta de la frontiera sa kurzii din Unităţile de apărare a poporului (YPG).

Vicepreşedintele american, Mike Pence, se va întâlni joi cu Recep Tayyip Erdogan, cu obiectivul de a obţine „un armistiţiu imediat” în nordul Siriei. Mike Pence va fi însoţit în Turcia de şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo.

Forțele Democrate Siriene au preluat controlul marți asupra orașului strategic Manbij, aflat în „zona sigură” pe care Turcia vrea să o creeze.

Forțele turce și pro-turce s-au adunat, de asemenea, în jurul orașului Manbij.

Vladimir Putin l-a invitat Recep Erdogan în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon despre conflictul sirian cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan şi l-a invitat în Rusia "în zilele următoare", a anunţat Kremlinul marţi seara, relatează Agerpres.

"Vladimir Putin l-a invitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru o vizită de lucru în zilele următoare. Invitaţia a fost acceptată", a anunţat Kremlinul într-un comunicat, în care se adaugă că cei doi lideri au subliniat "necesitatea prevenirii unui conflict între unităţile turce şi siriene" în nordul Siriei, unde Ankara a lansat o ofensivă.

În timpul acestei convorbiri telefonice care a avut loc la iniţiativa Turciei, cei doi preşedinţi şi-au exprimat de asemenea dorinţa de a menţine integritatea teritorială a Republicii Siriene, potrivit Kremlinului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO