Erdogan si-a cerut scuze pe jumatate: "Suntem intristati de doborarea avionului". Putin: Dovezile Turciei sunt desene animate
Vladimir Putin a semnat un decret prin care Rusia impune Turciei o serie de sanctiuni economice. Este raspunsul Moscovei dupa ce aviatia turca a doborat un avion de lupta rusesc la granita dintre Turcia si Siria.
Presedintele turc Recep Erdogan a refuzat sa prezinte scuze pentru incidentul in care si-a pierdut viata unul dintre pilotii rusi. Totusi, daca vineri acuza Moscova ca "se joaca cu focul", sambata a spus ca este "intristat" de cele intamplate.
"In legatura cu afirmatiile prin care pretind ca nu ar fi identificat avionul doborat, asa ceva este imposibil. Avea insemne, care se puteau vedea foarte clar. Vreau sa va mai spun ca, in conformitate cu intelegerea pe care o avem cu Statele Unite, noi furnizam informatii in avans in ce zone vor opera avioanele noastre si la ce altitudine. Iar Turcia face parte din aceasta coalitie. Daca era un avion american, il doborau?" a intrebat furios Putin.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Masurile pegatite de guvernul de la Moscova urmaresc "sa asigure securitatea nationala si cea a cetatenilor rusi" - afirma textul decretului publicat de Kremlin. Astfel, de la 1 ianuarie 2016, se suspenda cursele charter intre cele doua tari. In plus, se interzice angajarea muncitorilor turci in Rusia, dar si importul anumitor marfuri turcesti. Rusia este al doilea partener comercial, ca marime, pentru Turcia. Iar, anul trecut, peste 3 milioane de rusi au vizitat tara.
De partea cealata, presedintele Erdogan refuza sa prezinte scuzele cerute de Vladimir Putin, dar a incercat sa mai detensioneze situatia: "Suntem intristati pentru ca acest incident a avut loc. Am fi vrut sa nu se petreaca, dar asa a fost. Sper ca asa ceva sa nu se mai repete".
Furia Kremlinului a fost exprimata mai ales de purtatorul de cuvant prezidential. Dmitri Peskov a caracterizat comportamentul fortelor aeriene turce drept o "nebunie absoluta". Si a apreciat ca "tine de teatrul absurdului" modul in care Ankara a gestionat, ulterior, criza. De asemenea, Peskov a numit "desene animate" probele pe care le-au prezentat turcii ca sa demonstreze ca bombardierul Suhoi 24 a incalcat spatiul aerian al Turciei.
Pe langa razboiul declaratiilor, ministerul rus al apararii a avertizat ca sistemul de rachete antiaeriene desfasurat la baza Latakia, din Siria, este "operational" in cazul in care vor mai fi noi atacuri ale aviatiei turce.
Armata siriana afirma ca Turcia si-a intensificat livrarile de arme catre rebeli
Armata siriana a anuntat sambata ca Turcia si-a intensificat recent livrarile de arme, munitie si echipamente catre rebelii din Siria, pe care i-a numit teroristi, si a acuzat vecinul sau din nord ca lanseaza obuze de mortiera impotriva pozitiilor armatei siriene, relateaza Reuters.
"Dispunem de anumite informatii potrivit carora guvernul turc si-a crescut recent sprijinul pentru teroristi si livrarile de arme, munitii si echipament necesar pentru ca acestia (teroristii) sa-si continue actiunile criminale", se arata intr-un comunicat al armatei.
Guvernul sirian descrie ca fiind teroristi toate grupurile care lupta impotriva presedintelui Bashar al-Assad de la declansarea razboiului in urma cu patru ani si jumatate. Rusia a intervenit militar de partea Damascului cu lovituri aeriene pe 30 septembrie, aminteste Reuters.
Tensiunile de la granita siriano-turca s-au intensificat dupa ce aviatia turca a doborat marti un avion militar rus. Multe dintre loviturile aeriene ale Rusiei au vizat pozitii ale rebelilor sustinuti de dusmanii lui Assad, intre care Turcia, Arabia Saudita si SUA, noteaza Reuters.
Comunicatul armatei siriene sustine ca armele au fost livrate in transporturi despre care Turcia afirma ca ar fi asistenta umanitara. De asemenea, armata siriana afirma ca armele au fost livrate in schimbul unor antichitati siriene si irakiene furate si a petrolului vandut la preturi reduse.
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a negat acuzatiile ca tara sa ar cumpara petrol de la gruparea jihadista Statul Islamic, afirmand ca oricine face astfel de acuzatii trebuie sa le dovedeasc
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: Rusia, Turcia, vladimir putin, siria, masuri, decret, avion, sanctiuni, erdogan, dmitri peskov, tensiuni,
Dată publicare:
29-11-2015 08:35