Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.
România – precizează MApN – este ținta unei campanii de manipulare și dezinformare prin care se încearcă discreditarea acțiunilor de întărire a capacității de apărare și de reacție în fața oricăror forme de agresiune, mai ales după apariția proiectului de modificare a legii care permite, între altele, doborârea dronelor rusești care ajung ilegal în spațiul aerian românesc.
General-maior Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MApN: „Se acreditează ideea falsă că prevederile articolului 7 al proiectului Legii privind controlul utilizării spațiului aerian național, prin care se reglementează modul în care, în scopul apărării colective, spațiul aerian național este integrat în spațiul aerian al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, ar însemna un act de trădare a intereselor naționale . O astfel de interpretare este falsă.”
Suveranitatea României nu este afectată de „legea dronelor”
Ministerul Apărării reafirmă că apărarea colectivă împotriva oricărei amenințări și provocări este o obligație asumată de NATO și că aceste măsuri nu diminuează cu nimic suveranitatea țărilor membre, cu atât mai puțin a României, asupra propriilor spații aeriene.
General-maior Constantin Spînu: „Niciodată România nu a avut garanții mai puternice pentru suveranitate și securitate națională, la nivelul asigurat de statutul de membru NATO, de care ne bucurăm de 20 de ani. NATO operează ca un instrument de amplificare și protejare a suveranității fiecăruia dintre membrii săi, nu doar în domeniul apărării și securității, ci în toate dimensiunile.”
Forțele Aeriene Române au dislocat, la rândul lor, de-a lungul timpului, numeroase aeronave de luptă și tehnică de apărare aeriană sau de radiolocație pe teritoriul țărilor aliate, inclusiv militari, tocmai pentru ca armata română să contribuie, la rândul ei, la misiunile de poliție aeriană extinsă.
Or, atrage atenția Ministerul Apărării de la București, dezinformările și manipulările constituie încercări de subminare a suveranității și securității naționale.