Turcia suspenda Conventia privind Drepturile Omului si a declarat stare de urgenta. Analisti: Erdogan vrea puterea absoluta

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Turciei, Recep Erdogan, a instaurat starea de urgenta pentru urmatoarele trei luni, ceea ce-i deschide calea legala catre restrangerea unor drepturi si conducerea tarii prin decrete.

In plus, Turcia va suspenda temporar Conventia Europeana privind Drepturile Omului. Erdogan vrea sa aiba puterea absoluta, ca un sultan, spun comentatorii.

"Intr-un efort de a lichida toate elementele organizatiei teroriste care a organizat tentativa de lovitura de stat, am decis sa recomand guvernului sa declare starea de urgenta", a declarat Erdogan.

In traducere libera, guvernul are puteri sporite - emite decrete cu putere de lege, care nu pot fi contestate la Curtea Constitutionala. In plus, drepturile fundamentale ale cetatenilor pot fi suspendate integral sau partial. Ramane insa in vigoare interdictia privind executiile sumare si pedepsa capitala, cu exceptia situatiilor de razboi. In plus, Turcia va suspenda temporar Conventia Europeana privind Drepturile Omului.

"Aceasta masura nu contravine democtatiei, legilor si libertatilor. Din contra, doreste sa le protejeze si intareasca", a spus Erdogan.

Citește și
barbat calcat de tanc in Turcia
A incercat sa opreasca un tanc cu mainile goale si a fost calcat de 2 ori. Imaginile surprinse in timpul puciului din Turcia

Printre cei care nu sunt convinsi de argumentele lui Erdogan se numara diplomatii din Franta si Germania, care au criticat arestarile in masa ce au urmat loviturii de stat. "Mai bine vedeti-va de treaba", i-a replicat, fara menajamente, Erdogan ministrului de externe francez. Localnicii din Istanbul si Ankara par sa il sustina pe presedinte.

Stare de urgenta in Turcia

Starea de urgenta din Turcia a intrat in vigoare joi, dupa ce ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial, au anuntat autoritatile citate de Reuters. Decretul privind starea de urgenta a aparut in Monitorul Oficial la ora locala si a Romaniei 1.00.

Aceasta masura vizeaza sa contracareze amenintari la adresa democratiei Turciei, nu sa limiteze libertatile fundamentale, a declarat el. Erdogan a facut acest anunt dupa o reuniune a Cabinetului si cu consilieri de rang inalt in domeniul securitatii, relateaza News.ro.

Insurectia unor unitati militare a avut loc vineri, insa forte de securitate si protestatari lioali Guvernului au inabusit rebeliunea.

Erdogan a anuntat de asemenea ca bilantul puciului esuat a fost de 246 de morti.

El a subliniat ca cetatenii turci "nu trebuie sa aiba nici cea mai mica ingrijorare cu privire la democratie, statul de drept, drepturile si libertatile fundamentale".

Starea de urgenta va proteja aceste valori de atacuri asupra lor, a spus Erdogan intr-un discurs pe care l-a sustinut la Ankara.

Presedintele le-a adus un omagiu celor care au cazut "martiri" in lupta impotriva puciului. Natiunea "nu va uita niciodata curajul si sacrificul celor care si-au pierdut viata", a spus el, evocand "epopei de vitejie eroica toata noaptea" de vineri spre sambata.

Erdogan a indemnat tari straine sa nu se amestece in afacerile interne ale Turciei. "Natiunea (turca) are dreptul sa-si determine propriul destin", a subliniat el.

Recep Tayyp Erdogan: "Alte tari ar putea fi implicate" in tentativa de lovitura de stat

"Este posibil ca alte tari sa fie implicate" in tentativa de lovitura de stat, a declarat Edogan pentru Al Jazeera.

Secretarul american de stat John Kerry i-a spus sambata omologului sau Mevlut Cavosoglu ca insinuari publice potrivit carora Statele Unite au fost implicate in tentativa esuata de stat din Turcia submineaza relatiile dintre cei doi aliati NATO.

De asemenea, Ambasada Statelor Unite la Ankara a respins acuzatii ale unor oficiali turici potrivit carora Washingtonul "a sustinut intr-un fel puciul".

"Acest lucru este categoric neadevarat, iar asemenea speculatii sunt daunatoare prieteniei de zeci de ani dintre cele doua mari tari", a subliniat ambasada intr-un comunicat.

Erdigan a insistat ca democratia turca nu este amenintata si a anuntat ca si alte persoane ar putea sa fie arestate, in afara de miile deja retinute in urma puciului esuat.

"Vom ramane in interioriul unui sistem democratic parlamentar, nu il vom abandona niciodata", a declarat Erdogan in acest amplu interviu pe care i l-a acordat lui Jamal Elshayyal de la Al Jazeera in palatul prezidential din Ankara.

Erdogan a reiterat ca Turcia va lua in considerare o reintroducere a pedepsei cu moartea, in urma tentativei de rasturnare a Guvernului sau.

"Voi aproba pedeapsa capitala, daca trece de Parlament", a spus el.

Turcia a abolit pedeapsa cu moartea in 2014, in cadrul unor reforme in vederea unei aderari la Uniunea Europeana.

O asemenea masura ar crea tensiuni suplimentare cu UE, in contextul in care negocierile de aderare au fost blocate o lunga perioada de timp.

Insa Erdogan a insistat ca decizia Turciei cu privire la reintroducerea pedepsei cu moartea nu ar trebui sa afecteze relatiile Turciei cu Uniunea.

"Daca UE respecta democratia, va accepta vointa poporului", a subliniat Erdogan.

Starea de urgenta este necesara "in vederea eliminarii rapide a tuturor elementelor organizatiei teroriste implicate in tentativa de lovitura" de stat, a declarat miercuri noaptea, in discursul pe care l-a sustinut la Ankara, presedintele turc Recep Tayyp Erdogan, citat de Al-Jazeera, referindu-se la organizatia "Hizmet" ("Serviciu", in turca) - miscarea condusa de catre predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat in Statele Unite din 1999, acuzat ca a insigat puciul esuat.

Turcia ii taie pensia lui Fetthulah Gulen

Presedintele Recep Erdogan a anuntat aseara ca a instaurat starea de urgenta pentru urmatoarele 3 luni, ceea ce-i deschide calea legala catre restrangerea unor drepturi si conducerea tarii prin decrete. Starea de urgenta este ultima dintre masurile ce au survenit tentativei de lovitura de stat. Peste 60 de mii de militari, poliţisti, judecatori, functionari publici si profesori au fost suspendati, retinuti sau sunt investigati. Pe langa aceasta masiva epurare, 626 de institutii de invatamant au fost inchise, iar reinstituirea pedepsei cu moartea pare iminenta.

Inamicul public numarul unu al lui Erdogan, clericul musulman Fethullah Gulen, exilat in Statele Unite si acuzat ca s-ar afla in spatele puciului, a primit si el o "lovitura": nu mai primeste pensie! Casa de pensii de la Ankara l-a radiat din sistemul de asigurari sociale si i-a blocat plata unei indemnizatii de 380 de euro.

Germania cere Turciei sa ridice cat mai repede posibil starea de urgenta

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a cerut miercuri Turciei sa ridice cat mai repede posibil starea de urgenta impusa dupa tentativa esuata de puci de vineri, relateaza Reuters.

Steinmeier a dat publicitatii miercuri un comunicat, in replica la declararea starii de urgenta de catre Guvernul turc. El a indemnat cabinetul sa protejeze atat statul de drept si sa asigure proportionalitatea reactiilor si masurilor luate in urma tentativei de puci.

“Declararea starii de urgenta face clar, din nou, un lucru: tentativa de puci are un efect profund asupra politicii si societatii turce”, a atras atentia Steinmeier.

„Numai o implicare ce poate fi dovedita in acte ilegale, nu o suspiciune de afiliere politica, ar trebuie sa declanseze o actiune guvernamentala”, a atras atentia Steinmeier.

“De asemenea, este crucial ca starea de urgenta sa fie restrictionata numai la perioada de timp necesara, dupa care sa fie ridicata cat mai rapid posibil”, a adaugat el.

Potrivit sefului diplomatiei germane, aceasta abordare este chiar in interesul Turciei, pentru ca orice altceva ar sfasia tara si ar slabi-o, atat pe plan intern, cat si extern.

Ce ar insemna introducerea starii de urgenta

Sub stare de urgenta in Turcia, constitutia permite restrangerea drepturilor de baza si presedintele Recep Tayyip Erdogan ar putea conduce in mare masura prin decrete, noteaza joi agentia DPA.

DPA prezinta o lista de masuri pe care cabinetul Turciei le-ar putea pune in aplicare in situatii de urgenta si extraordinare, relateaza Agerpres.

- Interdictia de a circula pe timpul noptii ar putea fi impusa;

- Adunarile si protestele pot fi interzise, indiferent daca sunt in strada sau in interior;

- Mass-media cum ar fi ziare, reviste si carti pot fi interzise, sau publicarea lor interzisa fara acord oficial;

- Toate formele de difuzare si publicare de texte, imagini, filme si fisiere audio pot fi controlate, limitate sau chiar interzise;

- Personalul din securitate poate efectua perchezitii la persoane, vehicule sau proprietati si confisca potentiale probe;

- Traficul rutier poate fi interzis in anumite ore sau in anumite zone;

- Anumite zone pot fi ingradite sau evacuate;

- Statul poate prelua controlul asupra traficului pe uscat, pe mare si in aer, adauga DPA.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Detaliile atacului in care a fost vizat Erdogan si familia sa. Soldatii au primit ordin
Detaliile atacului in care a fost vizat Erdogan si familia sa. Soldatii au primit ordin "sa captureze un lider terorist"

Militarii care au atacat hotelul unde era cazat presedintele turc Recep Erdogan, impreuna cu familia sa, in timpul tentativei de lovitura de stat din 15 iulie, au declarat ca au primit ordinul sa "captureze un lider terorist important".

A incercat sa opreasca un tanc cu mainile goale si a fost calcat de 2 ori. Imaginile surprinse in timpul puciului din Turcia
A incercat sa opreasca un tanc cu mainile goale si a fost calcat de 2 ori. Imaginile surprinse in timpul puciului din Turcia

Imagini surprinse de camerele de supraveghere in noaptea puciului esuat din Turcia arata un barbat care incearca sa opreasca cu mainile goale un tanc condus de militarii rebeli. Acesta nu opreste si trece peste el.

Wikileaks publica 300.000 de e-mailuri ale partidului lui Erdogan. Ce informatii apar despre Klaus Iohannis si Victor Ponta
Wikileaks publica 300.000 de e-mailuri ale partidului lui Erdogan. Ce informatii apar despre Klaus Iohannis si Victor Ponta

Site-ul Wikileaks a dat publicitatii in noaptea de marti spre miercuri aproape 300.000 de emailuri de pe serverul intern al partidului aflat la guvernare in Turcia, AKP, si mii de fisiere atasate.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale
Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale

Românii au declarat la ANAF anul trecut câștiguri din tranzacții cu monede virtuale de peste 700 de milioane de lei.

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.