Episcopii catolici din Polonia, împotriva vaccinurilor AstraZeneca și Johnson&Johnson. Care este motivul
Episcopii catolici polonezi au exprimat miercuri "serioase obiecţii morale" faţă de utilizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 ale AstraZeneca şi Johnson&Johnson, a căror producţie se bazează, susţin ei, "pe celule care provin de la feţi avortaţi".
Ei au absolvit totuşi de "vină morală" pe credincioşii care nu au putut să-şi aleagă vaccinul, conform AFP.
În schimb, într-un document oficial, episcopii au aprobat pe deplin recurgerea la vaccinurile pe bază de ARN mesager, menţionându-le pe cele de la Pfizer şi de la Moderna.
"Se ştie deja că vaccinurile AstraZeneca şi Johnson&Johnson se bazează din nefericire pe o tehnologie fondată pe celule provenite de la feţi avortaţi", au afirmat membri ai unui grup de experţi în chestiuni de bioetică de pe lângă episcopat într-un document prezentat media.
Potrivit lor, "acest fapt ridică o serioasă obiecţie morală" şi duce la constatarea că credincioşii "catolici nu ar trebui să accepte vaccinarea cu aceste vaccinuri, pentru că există altele (...) care nu ridică obiecţii morale ce angajează conştiinţa".
Episcopii au estimat în documentul lor că enoriaşii care nu au putut alege vaccinul ar trebui totuşi "să-şi exprime opoziţia fermă faţă de utilizarea de material biologic de origine imorală în producţia acestui vaccin".
În Polonia, o ţară considerată profund catolică, toate vaccinurile acceptate de Agenţia europeană pentru medicamente sunt distribuite, dar fără a oferi posibilitatea alegerii serului administrat.
Vaticanul a încurajat oamenii să se vaccineze și a acceptat toate serurile
În decembrie, Vaticanul i-a încurajat pe catolici să se vaccineze împotriva COVID-19, explicând că toate vaccinurile dezvoltate sunt "acceptabile din punct de vedere moral", inclusiv cele fabricate pe baza celulelor de la feţi avortaţi în secolul trecut.
"Este acceptabil din punct de vedere moral să ţi se facă vaccinuri anti-COVID-19 care au utilizat linii celulare ale unor feţi avortaţi în procesul de cercetare şi de producţie", se explica atunci în nota aprobată de papă.
Celulele suşă ale unor feţi avortaţi în anii 60, 70 şi 80 - reproduse în laborator de decenii sub formă de "linii celulare" - au fost utilizate de numeroşi cercetători pentru a concepe vaccinuri împotriva acestei maladii.
În mai multe ţări, în special în America latină, dar şi în Australia sau în Regatul Unit, episcopii au avut dezbateri asupra dilemei vaccinurilor "etice din punct de vedere moral".
Sursa: Agerpres
Etichete: Polonia, astrazeneca, biserica catolica, Johnson&Johnson,
Dată publicare:
14-04-2021 15:20