Epava unei nave naziste ar putea rezolva misterul Salonului de Chihlimbar. Unde a fost găsită
Mai mulţi scafandri polonezi au descoperit epava unei nave germane din Al Doilea Război Mondial şi susţin că aceasta ar putea ajuta la rezolvarea unui mister vechi de decenii.
Nava ar putea ajuta la descoperirea locului în care se află comorile furate din Salonul de Chihlimbar al palatului ţarist, care a fost jefuit de nazişti, conform Reuters, citat de News.ro.
Decorat cu chihlimbar şi aur, salonul făcea parte din Palatul Ecaterina, aflat în apropiere de Sankt Petersburg. Ultima dată a fost văzut în Koenigsberg, care era pe atunci oraş-port în Germania, iar acum este enclava rusă Kaliningrad.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Vasul cu aburi a plecat în 1945 din Koenigsberg, cu o încărcătură mare, apoi a fost scufundat de avioanele de război sovietice în apropierea coastei Poloniei.
Scafandrii de la Baltictech susţin că au descoperit epava Karlsruhe.
„Căutăm resturile de anul trecut, când am realizat că asta poate fi cea mai interesantă poveste nedescoperită de pe fundul Mării baltice”, a spus scafandrul Tomasz Stachura.
„Este, practic, intactă. În interiorul ei am descoperit vehicule militare, porţelanuri şi multe lăzi al căror conţinut este încă necunoscut”.
Karlsruhe era parte din Operaţiunea Hannibal, una dintre cele mai ample operaţiuni de evacuare pe mare din istorie, care a ajutat, la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, peste un milion de trupe germane şi civili din estul Prusiei să scape de înaintarea trupelor sovietice.
Documentele vremii sugerează că nava a plecat în grabă din Koenigsberg, cu o mare încărcătură şi 1.083 de oameni la bord.
„Toate astea, puse laolaltă, stimulează imaginaţia oamenilor. Descoperirea vasului german şi a lăzilor pe fundul Mării Baltice poate fi semnificativă pentru întreaga poveste”, a adăugat scafandrul Tomasz Zwara.
Salonul de Chihlimbar a fost construit în Prusia şi oferit ţarului Petru cel Mare al Rusiei în 1716.
Nemţii l-au demontat şi l-au dus în timpul războiului la Koenigsberg, de unde a dispărut în timpul bombardamentelor Aliaţilor asupra oraşului. Este crezut că el a fost distrus. În Palatul Ecaterina a fost construită o replică a Salonului de Chihlimbar.