Emmanuel Macron, la summitul pentru climă: „Nu vom sacrifica angajamentele pentru climă în fața amenințării Rusiei”
La summitul de la Sharm-el-Sheik, participanții au cerut țărilor bogate să mențină eforturile pentru stoparea schimbărilor climatice în pofida războiului din Ucraina și problemelor financiare globale.
În 2050 s-ar putea ajunge la un miliard de refugiați pe glob, din cauza climei - a avertizat liderul din Barbados.
Al Gore, fost vicepreședinte al SUA, Laureat Nobel pentru Pace: „Putem continua cultura morții care înconjoară dependența noastră de combustibili fosili, dezgropăm forme de viață dispărute și le ardem cu nesăbuință în moduri care aduc și mai multă moarte; inclusiv 8,7 milioane de oameni care mor în fiecare an din cauza poluării aerului, cauzată, în principal, de arderea combustibililor fosili.”
Trecerea la energie regenerabilă este "un imperativ al politicii de securitate", a spus, în același sens, cancelarul Germaniei.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Războiul brutal de agresiune al Rusiei în Ucraina ne obligă să reconectăm centralele electrice pe cărbune la rețeaua energetică pentru o perioadă scurtă de timp. Dar suntem ferm angajați în eliminarea treptată a cărbunelui ca sursă de energie.”
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Chiar dacă lumea noastră nu mai este aceeași, clima nu poate fi variabila de ajustare a războiului purtat de Rusia pe pământul ucrainean. Într-adevăr, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu numai că a readus războiul în Europa, a și aruncat întreaga lume într-o perioadă serioasă de incertitudini, tensiuni legate de criza energetică și alimentară. Nu vom sacrifica angajamentele pentru climă în fața amenințării Rusiei cu arma energiei.”
Războiul din Ucraina este un motiv pentru a acționa și mai rapid pentru a combate schimbările climatice. Climatul și securitatea energetică merg mână în mână - a spus și premierul britanic Rishi Sunak.
Rishi Sunak, prim-ministrul Marii Britanii: „Cu o ultimă șansă de a crea un plan care să limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5 grade. Ne-am angajat să menținem acest obiectiv. Putem mobiliza voința comună de a atinge acest obiectiv? Cred că putem. Vă pot spune astăzi că Regatul Unit își respectă angajamentul pentru o finanțare 11,6 miliarde de lire sterline.”
La summitul de la Sharm-el-Sheik, principala temă de dezbatere și negociere o constituie compensările financiare și sprijinul pentru țările cele mai afectate de schimbările climatice.
Wavel Ramkalawan, președintele Seychelles: „Ca și alte națiuni insulare, contribuția noastră la distrugerea planetei este minimă. Însă noi suferim cel mai mult. Insulele noastre dispar, coastele noastre sunt distruse...”
Sursa: StirilePROTV
Etichete: emmanuel macron, Rishi Sunak, Olaf Scholz, summit, clima,
Dată publicare:
08-11-2022 18:24