Franța își va alege președintele pe 24 aprilie. Rezultatul va avea o influență considerabilă și pe plan internațional
Actualul președinte al Franței, Emmanuel Macron, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, și va fi în finală cu rivala sa de extremă dreapta, Marine Le Pen.
Așa a fost, și în 2017, când Macron a ajuns triumfal la Palatul Elysee. Însă, de această dată, înfruntarea va fi mult mai strânsă și sunt multe semne de întrebare în privința câștigătorului. "Să nu ne lăsăm înșelați, nimic nu a fost decis", le-a spus chiar Macron susținătorilor. După numărarea a peste 97% dintre voturi, Macron a obținut 27,6%, iar Marine Le Pen 23,4 %.
„În următoarele 15 zile, să nu ne lăsăm înşelaţi, pentru că nimic nu a fost decis. Să fim umili, hotărâţi, să-i convingem pe fiecare”, a spus Macron.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Încrederea voastră mă onorează şi mă obligă să-mi iau un angajament. Puteţi conta pe mine pentru a pune în practică acest proiect de progres, deschidere şi independenţă a Franţei. Eu vreau o Franţă care este parte a unei Europe puternice, care continuă să lupte alături de aliaţii săi democratici pentru a se apăra, nu vreau o Franţă care are ca aliaţi doar populişti şi xenofobi”, a mai spus Macron.
Rivala sa de extremă dreapta, Marine Le Pen, a încercat să capitalizeze sentimentul anti-Macron după protestele guvernamentale ale vestelor galbene și l-a prezentat pe actualul președinte ca pe un promotor al dezbinării în societate. În schimb, ea promite restabilirea ordinii în Franța.
„Poporul francez mi-a făcut onoarea de a mă califica în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Toţi cei care astăzi nu au votat pentru Emmanuel Macron sunt chemaţi să ni se alăture. Voi asigura independența națională pentru a face din Franța o țară a păcii. Voi readuce suveranitatea Franței în toate domeniile, ceea ce înseamnă libertatea poporului francez de a decide singur și de a-și apăra interesele. Voi controla imigrația și voi restabili securitatea pentru toți”, a declarat Marine Le Pen.
Clasat pe 3 candidatul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, și-a îndemnat deja alegătorii.
„Nu trebuie să-i dăm niciun vot doamnei Le Pen!”, a spus acesta.
De altfel, cei mai mulţi dintre cei 10 candidaţi care au ieșit din cursa pentru Elysee şi-au anunţat sprijinul pentru Emmanuel Macron. Însă Marine Le Pen poate conta pe susținătorii lui Eric Zemmour, al carui naționalism încă și mai dur, i-a adus locul patru, cu aproximativ 7 procente. Ar putea primi și zestrea unui alt candidat naționalist. Ceea ce înseamnă că, cel puțin teoretic, ar putea conta pe un impresionant 33 la sută, în runda finală a scrutinului prezidențial.
Totul se va decide la urne, pe 24 aprilie. Rezultatul va avea o influență considerabilă și pe plan internațional, în condițiile în care Europa se străduiește să limiteze ravagiile provocate de războiul lui Vladimir Putin în Ucraina.
Macron susține cu tărie sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, în timp ce Le Pen a insistat în privința impactului acestor sancțiuni asupra nivelului de trai al francezilor.
Iar o posibilă victorie a lui Le Pen, simpatizantă al lui Putin, ar putea destabiliza coaliţia occidentală, răsturnând rolul Franţei în calitate de putere europeană şi dând apă la moară altor lideri, care nu vor să își strice relația cu Rusia.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: emmanuel macron, marine le pen, alegeri franta,
Dată publicare:
11-04-2022 19:11