EMA: Există o potenţială legătură între vaccinul AstraZeneca şi formarea de cheaguri sangvine
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva Covid-19 şi probleme rare de coagulare a sângelui.
EMA a precizat că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent legate de serul AstraZeneca, relatează Reuters.
De asemenea, Agenția Europeană a Medicamentului consideră că formarea unor cheaguri de sânge ar trebui înregistrată drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Covid-19 este asociat cu un risc de spitalizare și deces. Combinația de cheaguri de sânge și trombocite scăzute este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului în prevenirea Covid-19 depășesc riscul efectelor secundare”, a transmis EMA.
„O explicație plauzibilă pentru combinația de cheaguri de sânge și trombocite scăzute este un răspuns imun, care duce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină”, se mai menționează în comunicatul oficial emis de Agenție.
Până în prezent, 389.706 de persoane au fost vaccinate în România cu serul produs de AstraZeneca.
De asemenea, în urma cazurilor de tromboze înregistrate în alte țări la persoane vaccinate cu AstraZeneca, peste 207.000 de români și-au anulat programările pentru acest vaccin, iar alți 99.000 nu s-au prezentat la centrele de vaccinare.
„În funcție de recomandările transmise de EMA, România va adopta toate măsurile, încât siguranța fiecărui cetățean să fie prioritară”, a declarat în urmă cu câteva zile Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid din România.
„Evenimentele rare sunt observate la toate vârstele”
Agenţia Europeană pentru Medicamente a precizat totodată că nu a identificat niciun factor de risc specific pentru vaccinul AstraZeneca, estimând că o explicaţie plauzibilă pentru cazurile rare de cheaguri sangvine ar putea fi un răspuns imun.
"Factori de risc specifici, precum vârsta, sexul sau istoricul medical, nu au putut fi confirmaţi deoarece evenimente rare sunt observate la toate vârstele", a declarat Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.
Comunicatul oficial al Agenției Europene a Medicamentului poate fi consultat aici.
Miniştrii sănătăţii ai UE se întâlnesc miercuri pentru a discuta despre vaccinul de la AstraZeneca
Preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene a convocat pentru miercuri după-amiază o reuniune extraordinară a miniştrilor sănătăţii din statele UE pentru a analiza decizia adoptată de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) despre vaccinul de la AstraZeneca, relatează EFE.
Ministerul Sănătăţii din Spania, condus de Carolina Darias, a informat despre convocarea acestei reuniuni, programată pentru ora 17:00 GMT.
În cazul în care se va continua administrarea sa în UE, se va decide interzicerea sa la anumite categorii în funcţie de vârstă, sex sau istoric medical, dacă se va considera că sunt mai predispuse la dezvoltarea de cheaguri sangvine, iar concluzia va fi că aceste incidente sunt legate de vaccinare.
Sursa: Stirile ProTV/Agerpres
Etichete: EMA, astrazeneca, tromboze,
Dată publicare:
07-04-2021 17:57