Elveția stabilește duminică, prin referendum, dacă cetățenii UE vor mai putea să trăiască și să muncească în țară
Elveţienii stabilesc duminică, prin referendum, dacă cetăţenii Uniunii Europene vor mai putea să muncească şi să trăiască sau nu în Elveţia, relatează Eurones.
Această iniţiativă a Partidului Uniunea Democratică de Centru (UDC, conservator, dreapta) se bucură doar de 35% opinii favorabile, arată un sondaj recent difuzat de Radioteleviziunea naţională RTS.
În cazul unei victorii a UDC, relaţiile Bernei cu Bruxellesul - cel mai mare partener comerical al ţării - s-ar putea tensiona foarte puternic, transmite News.ro.
UDC, care a obţinut deja victorii-surpriză în lungul său ”război” împotriva influenţei europene, avertizează că această bogată ţară alpină se confruntă cu o ”imigraţie necontrolată şi excesivă” şi că ”locurile de muncă elveţiene sunt ameninţate”.
Iniţiativa, care este supusă la vot în cadrul sistemului democraţiei directe din Elveţia, prevede ca acestă ţară să-şi revizuiască Constituţia, pentru a se asigura că poate gestiona politica migraţiei în mod autonom.
”Trebuie să ne recuperăm partea de suveranitate care constă în a controla imigraţia”, declară pentru AFP Vincent Schaller, un membru UDC în Parlamentul muncipal al Genevei.
”UDC vrea să existe o imigraţie care să fie aleasă”, subliniază el la un stand, instalat în apropierea unei pieţe din oraş, pentru a discuta cu publicul despre referendum.
El era flancat de unul dintre cele mai provocatoare afişe ale partidului cu privire la referendum, în care apare un posterior îmbrăcat în blugi, cu o centură cu stele galbene ca cele de pe steagul UE, aşezat pe o hartă a Elveţiei, şi sloganul ”Ceea ce e prea mult e prea mult!”.
”Noi suntem în favoarea unei imigraţii de calitate, nu a unei imigraţii de cantitate”, declară Elvira Voskresenskaia, o membră UDC.
RENEGOCIEREA ACORDULUI LIBEREI CIRCULAŢII CU UE
În pofida faptului că nu este un stat membru UE, Elveţia este legată de Uniune printr-o serie de acorduri bilaterale strânse.
În cazul adoptării iniţiativei UDC, autorităţile elveţiene ar urma să aibă la dispoziţie un an de zile pentru a-şi negocia ieşirea din acordul privind libera circulaţie a persoanelor între Elveţia şi blocul european, încheiat cu Bruellesul în 1999.
Această iniţiativă merge şi mai departe decât cea adoptată în 2014 şi prevede ca Berna să impună cote de migraţie statelor membre UE.
Victoria la limită din 2014 a pus în pericol relaţile Elveţiei cu UE. Bruxellesul a ameninţat atunci că orice limitare a migraţiei cetăţenilor europeni ameninţă o serie de acorduri bilaterale.
Berna a luptat mult timp să găsească un mijloc prin care să respecte voinţa populară, fără să-şi înstrăineze definitiv vecinii din UE.
În urma unor negocieri îndelungate, un acord încheiat la sfârşitul lui 2016 nu include însă planul iniţial de a impune cote permiselor de sejur emise cetăţenilor europeni, pe care Bruxellesul le-a respins aprig.
Berna a fost nevoită să se mulţumească să le ceară angajatorilor elveţieni să facă câteva demersuri administrative înainte de a angaja europeni şi să le acorde prioritate şomerilor elveţien, cel puţin în aparenţă.
UDC a condamnat acest compromis drept o ”trădare” şi şi-a lansat noua iniţiativă.
”CLAUZĂ-GHILOTINĂ”
Referendumul din 2014 a rămas întipărit în memoria colectivă elveţiană, însă se pare că îngrijorările cu privire la migraţie s-au atenuat. Sondaje recente arată că aproximativ 65% dintre elveţieni se opun iniţiativei UDC.
”Condiţiile s-au schimbat mult faţă de 2014”, declară pentru AFP politologul Pascal Sciarni de la Universitatea de la Geneva.
El subliniază că cercetări au arătat că un anumit număr de persoane care au votat în favoarea iniţiativei UDC în 2014 şi-au schimbat părerea, după ce şi-au dat seama că UE nu-şi schimbă poziţia cu privire la anumite principii.
UCD este mai izolat ca oricând, iar Guvernul, Parlamentul, sindicatele, organizaţiile patronale şi toate celelelte partide politice îi îndeamnăpe alegători să respingă această iniţiativă.
Ele subliniază importanţa relaţiilor cu UE în economia ţării, mai ales în regiuni de frontieră ca Geneva sau Basel, unde numeroase persoane traversează zilnic frontiera UE pentru a veni la muncă.
Guvernul a avertizat totodată că, dacă Elveţia anulează în mod unilateral acordul liberei circulaţii, o clauză-”ghilotină” intră în vigoare şi blochează toate acordurile Elveţiei cu UE, inclusiv în domeniul comercial.
În cadrul referendumului de duminică, alegătorii elveţieni se pronunţă, de asemenea, asupra unei serii de alte probleme - inclusiv asupra oportunităţii de a aloca şase miliarde de franci elveţieni (5,6 miliarde de euro/6,6 miliarde de dolari) în vederea achiziţionării unor noi avioane de vânătoare sau oportunităţii de a acorda două săptămâni de concediu de paternitate noilor taţi.