Zeci de mii de persoane protestează în Belarus. Mișcare istorică împotriva lui Lukașenko
Zeci de mii de persoane manifestează din nou duminică la Minsk pentru a denunţa realegerea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko
Fluturând drapele în alb şi roşu, culorile mişcării de contestare, mulţimea s-a adunat în Piaţa Independenţei şi pe străzile din jur, strigând în cor sloganuri ca "Libertate!".
Media şi conturi ale serviciului de mesagerie Telegram apropiate de opoziţie vorbesc despre peste 100.000 de protestatari în capitala Belarusului pentru a doua duminică la rând.
Alexandr Lukașenko a plasat armata în stare de alertă în timp ce susține că puteri străine masează trupe în Plonia și Lituania, aproape de granițele Belarusului.
Președintele a acuzat NATO că încearcă să rupă unitatea țării și să instaleze un nou președinte ilegitim la Minsk.
"Sunt afirmații lipsite de sens", i-au răspuns reprezentanții Alianței. Și astăzi zeci de mii de oameni au protestat împotriva regimului Lukașenko în capitala Belarusului.
După o regie atent orchestrată, Lukașenko a venit cu elicopterul în teren, unde s-ar organiza apărarea în fata invaziei închipuite a trupelor NATO. Și a asistat la manevre militare.
Lukașenko: „Puteți vedea cum încearcă să impună un președinte alternativ. Ce urmăresc de fapt? Să aducă un președinte nou, de facto, care să ceară ajutorul statelor străine pentru protecția populației. Trupele străine întră în țara noastră și Belarusul poate fi dezmembrat.”
La putere de 26 de ani, şeful statului, în vârstă de 65 de ani, a pus armata în stare de alertă, acuzând NATO că face manevre la frontiere, scrie Le Figaro, citat de News.ro.
Criticii săi speră să repete protestul din 16 august, atunci când peste 100.000 de persoane au ieşit în stradă la Minsk purtând banderole alb şi roşu, pentru a denunţa realegerea frauduloasă din 9 august a lui Alexandr Lukaşenko, precum şi brutala represiune a manifestanţilor.
"Sunt atât de mândră de belaruşi acum căci, după 26 de ani de frică, sunt pregătiţi să-şi apere drepturile", a mărturisit pentru AFP şefa opoziţiei, Svetlana Tihanovskaïa.
"Îi chem în continuare să nu se oprească, pentru că este cu adevărat important ca acum să rămânem uniţi în lupta pentru drepturile noastre", a adăugat profesoara de engleză în vârstă de 37 de ani care s-a refugiat în Lituania vecină, după ameninţări, potrivit partizanilor săi.
Pe lângă evenimentul prevăzut la Minsk la ora 11.00 GMT, un lanţ uman se va alătura la Vilnius, capitala lituaniană, la frontiera cu Belarus.
După două săptămâni de proteste, această mare manifestaţie ar trebui să dovedească că opoziţia poate să-i impună lui Lukaşenko o luptă de durată cu scopul de a-l forţa să negocieze plecarea sa.
Lukașenko a amenințat că va închide fabricile unde au avut loc proteste
Alexandr Lukaşenko a ameninţat cu represalii faţă de grevişti sub formă de concedieri sau de închiderea uzinelor.
Această tactică pare să funcţioneze, numărul de participări din uzinele de stat, piloni ai sistemului economico-social din Belarus, a scăzut săptămâna aceasta.
Preşedintele a spus că a înlocuit şi membrii demisionari din redacţiile de stat cu jurnalişti veniţi din Rusia.
Moscova şi-a anunţat susţinerea pentru Alexandr Lukaşenko, în ciuda relaţiilor tensionate din ultimele luni, şi a avertizat cu privire la orice fel de amestec occdental. Uniunea Europeană a anunţat că va sancţiona puterea din Belarus.
Secretarul adjunct american Stephen Biegun va merge săptămâna viitoare în Lituania şi în Rusia pentru a discuta situaţia din Belarus.