Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.
Războiul din Ucraina domină economia Rusiei și o face atât de mult încât Moscova nu-și poate permite nici să câștige, nici să piardă războiul, a transmis un economist european.
Renaud Foucart, lector superior de economie la Universitatea din Lancaster, a subliniat situația economică dezastruoasă cu care se confruntă Rusia, notează Business Insider India.
Publicația notează că PIB-ul Rusiei a crescut cu 5,5% față de anul precedent în al treilea trimestru al anului 2023, potrivit datelor guvernului rus. Dar cea mai mare parte a acestei creșteri este alimentată de cheltuielile militare monstruoase ale națiunii, a spus Foucart, Kremlinul plănuind să cheltuiască un nivel record de 36.600 de miliarde de ruble, sau 386 de miliarde de dolari, pentru apărare în acest an.
Tinerii ruși fug din țară sau aleg armata
„Plata militară, muniția, tancurile, avioanele și despăgubirile pentru soldații morți și răniți, toate contribuie la cifrele PIB-ului. Pur și simplu, războiul împotriva Ucrainei este acum principalul motor al creșterii economice a Rusiei", a declarat Foucart într-un articol de opinie pentru The Conversation în această săptămână.
Mai mult, războiul a afectat și alte domenii ale economiei rusești. Moscova se confruntă cu o lipsă severă de forță de muncă, deoarece tinerii fug din țară sau se înrolează în armată pentru a lupta pe frontul din Ucraina.
Potrivit unei estimări, în prezent lipsesc aproximativ 5 milioane de lucrători, ceea ce face ca salariile să explodeze.
Inflația a crescut la 7,4%, aproape dublu de ținta de 4% stabilită de banca centrală. Între timp, investițiile directe în țară s-au prăbușit, scăzând cu aproximativ 8,7 miliarde de dolari în primele trei trimestre din 2023, conform datelor băncii centrale a Rusiei.
„Toate acestea pun Kremlinul într-o poziție dificilă, indiferent de rezultatul războiului din Ucraina. Chiar dacă Rusia câștigă, națiunea nu își poate permite să reconstruiască și să securizeze Ucraina, din cauza costurilor financiare, precum și a impactului de a rămâne izolată de restul pieței globale”, mai scrie sursa citată.
Rusia, „în întregime dependentă” de China
Pentru că este izolată de Occident, din cauza războiului pe care l-a provocat în Ucraina, cea mai bună variantă economică pentru Rusia este să devină „în întregime dependentă” de China, unul dintre puținii săi aliați strategici rămași, a declarat Foucart.
„Regimul rus nu are niciun stimulent pentru a pune capăt războiului și a se confrunta cu o astfel de realitate economică. Așadar, nu își poate permite să câștige războiul și nici să îl piardă. Economia sa este acum în întregime orientată spre continuarea unui conflict lung și din ce în ce mai mortal”, a punctat economistul.