Un "vanator de eclipsa" plecat sa vada fenomenul in Arctica era sa ajunga cina pentru un urs polar. "Voia sa ma muste de cap"

20-03-2015 08:43


In Arctica, un turist ceh, "vanator de eclipsa", era cat pe ce sa fie el vanat, de un urs polar. Fiara a navalit in cortul in care dormea si l-a tarat afara din sacul de dormit.

Ceilalti camarazi din grup au reusit sa sperie ursul si sa-l puna pe fuga si numai asa a scapat barbatul.

Plin de zgarieturi, dar surazand optimist, Jakub Moravec a povestit de pe un pat de spital cum s-a trezit cu ursul polar in cortul in care dormea alaturi de alti doi tovarasi de expeditie: "Dormeam in cort si dimineata m-am trezit cu un urs navalind inauntru. M-a tarat afara din sacul de dormit. Voia sa ma muste de cap si mi-am acoperit capul cu mainile, incercand sa ma apar".

Ursul a fugit, speriat de ceilalti turisti aflati in tabara din arhipelagul Svalbard, situat in partea arctica a Norvegiei. Autoritatile au fost alertate, iar animalul, impuscat.

Pe langa Insulele Feroe, din Atlanticul de Nord, arhipelagul Svalbard, situat cam la 1.000 de kilometri de Polul Nord, este singurul teritoriu accesibil de unde eclipsa solara poate fi vazuta in totalitate. Asa ca nu e de mirare ca mii de temerari au venit sa admire "soarele negru". Pentru cei care se indeparteaza de zonele locuite, reglementarile impun prezenta unui ghid local inarmat cu o pusca.

"Vanatorul de eclipsa"... vanat de ursul polar facea parte dintr-un grup de sase turisti cehi. Facusera o escala, pentru ca tinta lor finala era o asezare parasita, unde s-a aflat candva o comunitate miniera. De acolo sperau sa vada, in conditii perfecte, eclipsa.

VIDEO PROTVPLUS.RO