După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".
În cadrul unei conferințe de presă comune, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a acceptat decizia "clară" a premierului ungar Viktor Orbán de a nu participa la acțiunile de apărare a Alianței față de războiul Rusiei din Ucraina și că Ungaria nu va bloca sprijinul financiar al altor națiuni pentru Ucraina.
"Mă aștept ca aliații noștri să fie de acord că un rol de lider pentru NATO (este) coordonarea și furnizarea de asistență de securitate și formare pentru Ucraina. Mă aștept, de asemenea, ca aliații să fie de acord (cu privire la un) angajament financiar pe termen lung pentru a oferi sprijin militar. Acest lucru va oferi predictibilitatea și responsabilitatea de care Ucraina are nevoie", a declarat șeful suprem al NATO într-o sală plină de reporteri la Budapesta, în Ungaria, potrivit Euronews.
"Premierul (Viktor) Orbán a spus clar că Ungaria nu va participa la aceste eforturi ale NATO și eu accept această poziție".
Stoltenberg a declarat că, în schimbul neparticipării Ungariei, Orbán a garantat că țara sa nu va "bloca alți aliați" cu dreptul său de veto la un acord de sprijin financiar pentru Ucraina.
"Prim-ministrul m-a asigurat că Ungaria nu se va opune acestor eforturi, permițând altor aliați să avanseze, și a confirmat că Ungaria va continua să își îndeplinească în totalitate angajamentele NATO", a adăugat el.
Alianța militară formată din 32 de membri își ia toate deciziile prin consens, ceea ce conferă efectiv un drept de veto oricăruia dintre aliați.
Orbán a declarat că există 1.300 de soldați maghiari implicați în operațiunile NATO și că țara s-a conformat așteptărilor alianței de a aloca 2% din PIB pentru bugetul militar național.
Dar recentele alegeri europarlamentare din weekend au întărit "mandatul" guvernului ungar de a "nu participa la un război" în afara unei zone de operațiuni NATO, a spus el. Acest lucru a dus la decizia "dificilă" de a nu trimite personal.
"Ni s-a dat astăzi garanția că, în ceea ce privește războiul ruso-ucrainean, atunci când este vorba de operațiuni militare în afara zonei, nu trebuie să participăm la acesta", a adăugat Orbán.
"Ungaria nu va furniza fonduri sau personal pentru acest război. Nici teritoriul Ungariei nu va fi folosit pentru vreo implicare în acest război".
La summit-ul de luna viitoare de la Washington, președintele american Joe Biden și omologii săi din NATO sunt așteptați să convină asupra unui nou sistem de furnizare a unei asistențe mai previzibile și pe termen lung în materie de securitate și instruire militară pentru Ucraina.
Sursa: Euronews
Etichete: Rusia, Ucraina, NATO, Ungaria, Viktor Orban,
Dată publicare:
12-06-2024 13:08