Dupa aproape un an petrecut in spatiu, Scott Kelly si Mikhail Kornienko s-au intors pe Terra. VIDEO: aterizarea astronautilor


Ultimul update: Sambata 05 Martie 2016 07:01
Data publicarii: Miercuri 02 Martie 2016 12:36
Categorie: Stiri externe

 Cosmonautul Mikhail Kornienko si astronautul Scott Kelly au avut nevoie de ajutor pentru a iesi din capsula Soyuz TMA-18M la bordul careia s-au intors miercuri pe Pamant dupa 340 de zile petrecute in spatiu, transmite Agerpres.

 Agentia spatiala rusa, Roscosmos, anuntase anterior ca cei doi vor fi lasati sa iasa singuri din capsula spatiala, simuland astfel o asolizare pe Marte unde nimeni nu-i va astepta pe astronauti pentru a-i ajuta sa se deplaseze dupa o lunga calatorie prin spatiu, relateaza agentia TASS.

Cu toate acestea, Kornienko si Kelly nu au reusit sa faca acest lucru fara ajutor. ''Specialistii serviciului de evacuare si cautare i-au ajutat pe astronauti sa iasa din capsula", a spus
Roscosmos.

Impreuna cu ei, s-a intors din misiune si Sergey Volkov, care a petrecut 182 de zile la bordul Statiei spatiale internationale (ISS). El a parasit primul capsula, urmat de Kelly si Korniyenko.

Imediat dupa aterizare au fost prevazute mai multe teste medicale, necesare pentru a studia capacitatea fiziologica a organismului uman de a rezista la misiuni indelungate in spatiul extraterestru.

Mikhail Kornienko si Scott Kelly si-au inceput misiunea pe orbita in 27 martie 2015. Scott Kelly a fost primul astronaut american care a petrecut aproape un an in spatiu fara intrerupere si cel mai mult timp cumulat petrecut in spatiu dintre astronautii americani - 520 de zile. Kornienko a acumulat 516 zile in spatiu din doua zboruri, iar Volkov - 548 din trei zboruri. Recordul de cel mai lung timp petrecut in spatiu fara intrerupere este detinut de rusul Valery Polyakov cu 437 de zile (1995).

In total, 10 astronauti si cosmonauti reprezentand sase natiuni diferite (Statele Unite, Rusia, Japonia, Danemarca, Kazahstan si Marea Britanie) s-au aflat la bordul statiei spatiale in timpul acestei misiuni de un an.

In acest interval, echipajul a efectuat aproape 400 de investigatii, in special in vederea pregatirii unei misiuni NASA cu echipaj uman spre planeta Marte, proiect intitulat ''America's Journey to Mars''. Kelly si Kornienko in special au participat la o serie de studii, inclusiv cercetarea modului in care corpul uman se adapteaza la imponderabilitate, izolare, radiatii si stresul unui zbor de lunga durata in spatiu. Fratele geaman identic al lui Kelly, fostul astronaut al NASA Mark Kelly, a participat la studii identice paralele pe Pamant pentru a-i ajuta pe oamenii de stiinta sa compare efectele sederii in spatiu asupra corpului si mintii, pana la nivel celular, scrie NASA pe site-ul sau.

Unul dintre proiectele speciale de cercetare a vizat modificarile care apar atunci cand fluidele corporale se muta in partea superioara a corpului in timpul imponderabilitatii. Aceste schimbari pot fi asociate cu modificari vizuale si o posibila crestere a presiunii intracraniene, care sunt provocari semnificative ce trebuie sa fie intelese inainte de extinderea explorarii de catre om dincolo de orbita Pamantului. Studiul utilizeaza dispozitivul rus Chibis pentru a trage fluidele inapoi in picioare, in timp ce ochii subiectului sunt observati pentru a urmari orice modificari. Microgravitatia duce la cresterea fluidului cefalo-rahidian in jurul nervului optic, ceea ce afecteaza vederea. Scott Kelly a recunoscut de altfel la intoarcerea pe Terra ca are mici probleme de vedere legate de imponderabilitate. Se cunosc deja efectele absentei gravitatiei asupra muschilor si a scheletului, masa musculara si densitatea osoasa scazand. De aceea astronautii trebuie sa faca regulat exercitii fizice.

Inaintea plecarii in spatiu le-au fost prelevate astronautilor esantioane de fluide corporale, actiune repetata in timpul misiunii si care va continua mai mult de un an dupa revenirea lor pe Pamant.

NASA si Roscosmos vor continua aceste cercetari asupra fluidelor corporale cu viitoare echipaje pe statia spatiala.

Dupa revenirea pe Pamant a astronautilor Kelly, Korniyenko si Volkov, misiunea permanenta pe ISS va continua cu americanul Timothy Kopra la comanda in locul lui Kelly, rusul Yuri Malenchenko (Roscosmos) si britanicul Timothy Peake (Agentia Spatiala Europeana, ESA). in 19 martie astronautul american Jeff Williams si cosmonautii Oleg Skripochka si Alexei Ovchinin vor porni spre ISS la bordul unei capsule Soyuz TMA-20M in cadrul aceleiasi Expeditii 47.

Conform site-ului NASA, Statia Spatiala Internationala este punctul de intalnire al stiintei, tehnologiei si inovatiei umane, care permite oamenilor de stiinta sa testeze noi tehnologii si sa faca progrese in domeniul cercetarii care nu sunt posibile pe Pamant. Aceasta a fost ocupata in mod continuu din noiembrie 2000 si, de atunci, a fost vizitata de mai mult de 200 de persoane si de o varietate de nave spatiale internationale si comerciale. Statia spatiala ramane rampa de lansare pentru urmatorul salt urias al NASA in explorarea spatiului, ce va include viitoare misiuni pe un asteroid si pe Marte.

FULLSCREEN
Dupa aproape un an petrecut in spatiu, Scott Kelly si Mikhail Kornienko s-au intors pe Terra. VIDEO: aterizarea astronautilor
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO