Dupa 22 de ani. In conditii de MAXIMA SECURITATE, fostul dictator Manuel Noriega s-a intors acasa

Ultima actualizare: 29-10-2012 11:15
Manuel Noriega

Fostul dictator panamez Manuel Noriega (1983-1989), extradat din Franta, a ajuns duminica in Panama. El a fost condus imediat la inchisoare, in conditii de securitate impresionante si cu mai multe stratageme menite sa evite un atentat.

Condamnat in Panama la 60 de ani de inchisoare pentru asasinarea opozantilor sai - dupa ce a petrecut aproape 22 de ani in inchisorile din SUA si Franta pentru trafic de droguri si spalare de bani - fostul general a ajuns duminica seara in Panama la bordul unui avion al companiei Iberia.

Fostul dictator, in varsta de 77 de ani, a fost condus pana la inchisoarea El Renacer cu masina, si nu cu elicopterul, asa cum se anuntase oficial, anterior.

Guvernul a organizat o operatiune de diversiune cu doua vehicule care au ajuns la inchisoare la interval de cateva minute, escortate de zeci de politisti inarmati si cu cagule. Din fiecare masina a coborat o persoana in scaun cu rotile si cu fata ascunsa, fara sa se stie care dintre ei este Noriega.

Scopul operatiunii era de a se "asigura ca nu exista un eventual atentat", a afirmat ministrul de Interne, Roxana Mendez, care a firmat ca Noriega a intrat cu bine in inchisoare, "insotit de procurorul (Jose Ayu) Prado si de medicul sau".

Avocatul fostului dictator, Julio Berrioz, a protestat afirmand in fata inchisorii ca drepturile lui Noriega au fost incalcate, dupa ce apararii nu i s-a permis sa intre in contact cu el imediat".

Fost agent al CIA si aliat al Statelor Unite, Manuel Noriega, devenit oaia neagra a Washingtonului, a fost inlaturat de la putere de o operatiune a armatei americane la 20 decembrie 1989 si dus la Miami, unde a fost condamnat pentru trafic de droguri la 40 de ani inchisoare, pedeapsa redusa la 17 ani.

El a fost condamnat la trei pedepse de 20 de ani de inchisoare in contumacie in Panama, dupa disparitia si asasinarea opozantilor. Avand numeroase probleme de sanatate si mergand cu dificultate, Noriega a declarat de mai multe ori ca vrea sa revina in Panama "fara ura si fara ranchiuna".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO