Donald Trump cere unui tribunal federal respingerea acuzaţiilor în dosarul documentelor confidenţiale
Avocaţii lui Donald Trump au cerut joi unui tribunal federal să respingă acuzaţiile potrivit cărora fostul preşedinte american ar fi păstrat ilegal documente confidenţiale după ce plecase de la Casa Albă, transmite AFP, citat de Agerpres.
Donald Trump este acuzat în acest dosar că ar fi pus în pericol securitatea Statelor Unite prin păstrarea unor documente confidenţiale, după plecarea de la Casa Albă în ianuarie 2021, în reşedinţa sa din Florida, în loc să le predea Arhivelor naţionale, aşa cum cere legea.
Ulterior, el ar fi făcut să eşueze tentativele anchetatorilor de a recupera documentele.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Trump a pledat nevinovat la cele 40 de capete de acuzare din actul depus în Florida de procurorul special Jack Smith.
Într-o cerere de 20 de pagini, avocaţii săi au argumentat că, atunci când a scos documentele de la Casa Albă, a fost vorba despre un act oficial.
„Preşedintele Trump a luat această decizie cât timp era încă în funcţie. Decizia prezumată era un act oficial şi, în această calitate, este supusă imunităţii prezidenţiale”, scrie în cererea avocaţilor.
Vizat de patru inculpări penale distincte, Trump, marele favorit al primarelor republicane pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, încearcă prin multiple recursuri să amâne procesul cât mai mult posibil.
El a folosit acelaşi argument împotriva unui act de acuzare federal pentru complot împotriva statului american după înfrângerea la alegerile din 2020 în faţa lui Joe Biden, urmată de asaltul asupra Capitoliului la 6 ianuarie 2021 al unei mulţimi de susţinători ai săi.
La începutul lunii februarie, o Curtea de apel federală a decis că cererea sa de imunitate nu este susţinută de Constituţie. Trump a sesizat ulterior Curtea Supremă pentru a cere suspendarea deciziei.
Problema imunităţii penale a unui fost preşedinte ale Statelor Unite nu a fost testată niciodată în jurisprudenţa americană, întrucât până la cazul Trump niciun alt preşedinte nu a fost acuzat de o infracţiune.