Donald Trump a aprobat sancțiunile împotriva proiectului Nord Stream 2. Reacția UE
Președintele american Donald Trump a aprobat o lege care prevede că orice companie care se implică, alături de compania rusă Gazprom, în construcția gazoductului Nord Stream 2 va fi vizată de sancțiuni economice.
Sancțiunile vizează companii care sunt implicate în construcția Nord Stream 2, un gazoduct subacvativ care va permite Rusiei să crească nivelul exporturilor de gaze în Germania, relatează BBC.
Statele Unite consideră proiectul un risc de securitate pentru Europa. Pe de altă parte, Uniunea Europeană și Rusia au condamnat dur sancțiunile impuse de președintele american.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Congresul a votat măsurile ca parte dintr-o lege pentru apărare săptămâna trecută, numind gazoductul „un instrument de constrângere”. Legea a fost semnată de președintele Donald Trump vineri.
Sancțiunile vizează de asemenea proiectul TurkStream, un gazoduct între Rusia și Turcia, și constau în înghețarea conturilor și revocarea vizelor americane pentru părțile contractante.
De ce sunt Statele Unite împotriva gazoductului Nord Stream 2
Proiectul gazoductului Nord Stream 2, care se ridică la o valoare de aproape 11 miliarde de dolari, a înfuriat Statele Unite, atât parlamentarii republicani cât și cei democrați fiind împotriva acestuia.
Administrația Trump consideră că gazoductul va duce la o creștere exagerată a controlului Rusiei asupra aprovizionării energetice a Europei și va reduce nivelul distribuției de gaze naturale din SUA.
Președintele american a declarant că gazoductul, cu o lungime de 1.225 kilometri, deținut de compania rusă de stat Gazprom, poate transforma Germania într-un „prizonier al Rusiei”.
Reacția Uniunii Europene și a Rusiei
Sancțiunile impuse de SUA au fost condamnate dur de Rusia și UE, care consideră că ar trebui să fie capabile să își decidă pe cont propriu politicile energetice.
La începutul acestei săptămâni, cancelarul german Angela Merkel a declarat că se „opune sancțiunilor extrateritoriale” față de proiectul Nord Stream 2.
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a criticat sancțiunile, menționând că sunt „ingerințe în deciziile autonome ale Europei”.
Sâmbătă, Uniunea Europeană și-a manifestat opoziția clară față de sancțiunile impuse de SUA.
„Din principiu, Uniunea Europeană se opune impunerii de sancțiuni împotriva companiilor europene care desfășoară activități legitime”, a declarat un purtător de cuvânt al Biroului de Comerț al UE.
Ministerul de Externe al Rusiei a condamnat de asemenea decizia SUA. Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, a acuzat Washingtonul că impune o „ideologie” care pune piedici competiției globale.
Consecințele sancțiunilor impuse de Statele Unite
Allseas, o companie deținută de Elveția și Olanda, implicate în proiect, a anunțat că își va suspenda activitățile legate de gazoduct cu puțin timp după aprobarea legislației în Congres.
Consorțiul din spatele Nord Stream 2 a confirmat că va construi gazoductul cât de curând posibil, în pofida sancțiunilor americane.
„Completarea proiectului este esențială pentru securitatea de aprovizionare a Europei. Noi, împreună cu companiile care susțin proiectul, vom lucre la finalizarea gazoductului cât de curând posibil”, au declarant reprezentații companiilor.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia va răspunde prin măsuri corespunzătoare împotriva SUA dacă Washingtonul aplică sancţiunile împotriva companiilor implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2.
De ce este gazoductul Nord Stream 2 atât de controversat
Timp de mai mulți ani, statele membre UE au fost îngrijorate de dependența Blocului comunitar de gazele rusești.
În prezent, 40% din resursele de gaz ale UE provin din Rusia. Pe al doilea loc se situează Norvegia, care deși nu face parte din UE, face parte din piața unică. Gazoductul Nord Stream 2 va crește cantitatea de gaz transportată cu aproximativ 55 de milioane de metri cubi pe an.
Dezacordul din rândul țărilor din UE a fost atât de puternic încât, la începutul acestui an, au amenințat cu oprirea completă a proiectului.
Ulterior, s-a decis înăsprirea regulilor privind proiectul și aducerea lui sub control european.
Companiile germane, pe de altă parte, au investit masiv în proiect. Angela Merkel a încercat să dea asigurări statelor din centrul și estul Europei că gazoductul nu va face Germania dependentă de Rusia pentru energie.
Sursa: BBC
Etichete: Rusia, SUA, ue, nord stream 2, sancțiuni economice,
Dată publicare:
21-12-2019 15:47