Dezacord major între SUA, Rusia și Germania privind gazoductul Nord Stream 2


Ultimul update: Vineri 08 Martie 2019 10:04
Data publicarii: Vineri 08 Martie 2019 08:25
Categorie: Stiri externe

Gazele naturale reprezintă miza unui dezacord major între Statele Unite, pe de o parte, şi Germania şi Rusia, pe de alta.

Preşedintele Donald Trump atacă neobosit, şi până acum fără rezultat, proiectul Nord Stream 2, prin care ruşii vor livra gaze Germaniei pe sub Marea Baltică.

Liderul de la Casa Albă întreabă insistent cum poate Germania să fie îngrijorată de influenţa Rusiei în regiune şi, în acelaşi timp, să facă afaceri de anvergură cu Moscova.

La cei 1.200 de kilometri ai săi, Nord Stream 2 este cea mai lungă conductă subacvatică din lume, cu un cost de realizare de opt miliarde de dolari. Împreună cu Nord Stream 1, care este deja construită, proiectul promite să ducă anual - pe sub Marea Baltica - 110 miliarde de metri cubi de gaz rusesc până în Germania - şi de acolo către alte state europene. Conducta evită rutele din Europa de Est, în condiţiile în care - în prezent - cea mai mare parte a gazului rusesc ajunge în Germania prin ţevi care traversează țări precum Polonia şi Ucraina. Odată cu rutele alternative, aceste state pierd sumele plătite pentru tranzit.

Atika Shubert, CNN Internaţional: "Pe aici va intra gazul în Germania înainte să fie distribuit de-a lungul Europei. După cum vedeți, lucrările sunt în toi. Deja au fost montați peste 300 de km de conductă și prima livrare de gaze este așteptată la sfârșitul lui 2019."

Managerul de şantier este foarte mulţumit că până acum au fost respectate termenele.

Klaus Haussmann, Nordstream Site Manager: "Știm ce avem de făcut și rămânem optimiști. Totul va fi gata la timp, restul depinde de sistemul european de distribuție."

Dar, pe măsură ce conducta se apropie de final, opoziţia Washingtonului este tot mai categorică.

Kurt Volcker, US State Department: "SUA și-au făcut cunoscută opinia că proiectul ar trebui amânat. Nu există rațiuni pentru continuarea lui. Nu sporește diversitatea furnizorilor de gaze pentru Europa, nu sporește diversitatea rutelor de transport ori a mijloacelor de livrare. În schimb, ocolește Ucraina și alte state din estul Europei, amplificând influența geopolitică a Rusiei asupra acestor țări."

Administraţia Trump argumentează ca Nord Stream 2 ignoră agresiunile Rusiei, mai cu seamă invadarea şi anexarea Crimeei. Mai mult, în opinia americanilor, proiectul răsplăteşte Gazprom, deţinut în majoritate de guvernul rus.

În replică, Berlinul şi responsabilii proiectului invoca necesarul de energie în continuă creştere al Europei. Germania este pe cale să renunţe la termocentrale şi energia nucleară, dar nu dispune încă de suficientă energie verde.

Ulrich Lissek, purtător de cuvânt Nordstream: "Trecerea sistemului energetic european de la cărbuni și nuclear la energii regenerabile are nevoie de o tranziție, iar gazul este puntea perfectă, indiferent de unde provine."

Până una alta, proiectul merge înainte cu toate motoarele pornite.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Misterul complexului sportiv din Arad, inaugurat, dar tot închis. Primarul dă vina pe ministrul Dezvoltării
Dezastru provocat de un șofer din Sibiu care s-a urcat beat la volan
S-au reluat căutările pescarilor dispăruți pe mare. Ce s-ar fi întâmplat în larg
FULLSCREEN
Dezacord major între SUA, Rusia și Germania privind gazoductul Nord Stream 2
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacția lui Eduard când și-a văzut camera renovată de echipa Visuri la cheie

03:28
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16