Doliu la Casa Alba. Matusa presedintelui Barack Obama s-a stins din viata

Dată publicare: 09-04-2014 08:26
Dată actualizare: 12-04-2014 00:16


Casa Albă

Familia prezidentiala de la Washington DC este in doliu. Matusa presedintelui Barack Obama a murit luni noapte, la varsta de 61 de ani, in azilul din sudul orasului Boston, Massachussets, din Statele Unite, acolo unde era internata de ceva vreme.

Presedintele Barack Obama este in doliu dupa ce matusa sa, Zeituni Onyango, de nationalitate kenyana, s-a stins din viata.

Informatia a fost confirmata de Gordon Landefeld, un angajat al casei de avocatura care o reprezenta pe femeie, scrie USA Today.

Tot reprezentantul casei de avocatura a confirmat si faptul ca starea de sanatate a lui Onyango era una precara, inca din luna ianuarie.

Zeituni Onyango, sora vitrega a tatalui presedintelui Obama, s-a mutat in Statele Unite ale Americii in anul 2000, si a aplicat pentru azil politic la doi ani dupa, in 2002. Femeia si-a parasit tara natala in urma cu 22 de ani din cauza violentelor din Kenya. Initial, cererea ei a fost respinsa, dar a insistat sa obtina azil politic, invocand problemele de sanatate pe care le avea.

Sursa foto: www.facebook.com

In anul 2010 un judecator din Boston i-a acordat in final azil politic, fiindu-i permisa stabilirea in Statele Unite. Decizia judecatoreasca i-a asigurat obtinerea unui permis de munca si rezidenta permanenta.

In 2010 Onyango a publicat cartea “Tears of Abuse” (n.r. Lacrimile Abuzului), in care a facut o prezentare a familiei sale. “Clanul Obama este asemenea unui copac Baobab; puterea lui sta in radacini. Dorinta de a avea rezultate este mereu incurajata”, scrie matusa presedintelui Obama in cartea sa.

Barack Obama si-a intalnit familia din partea tatalui atunci cand a calatorit pentru prima oara in Africa, in adolescenta. Presedintele isi aduce aminte despre matusa sa ca fiind “o femeie demna” , noteaza acesta in memoriile sale.

Dupa ce povestea imigrarii lui Zeituni Onyango a fost publicata de “Times of London”, presedintele a recunoscut ca isi vazuse matusa de cateva ori pana la acea vreme, inclusiv cu ocazia unei vizite pe care acesta, alaturi de sotia sa, Michelle Obama, au facut-o in Kenya, in 1992.

Onyango a vizitat familia prezidentiala la Chicago, la inceputul anilor 1990, prin intermediul unei vize turistice, acordata la invitatia lansata de Barack Obama matusii sale.

Chiar daca Onyango a contribuit cu suma de 260 de dolari la campania electorala a nepotului sau, echipa i-a returnat banii dupa ce s-a aflat ca femeia locuia ilegal in Statele Unite.

Sursa foto: www.facebook.com

Intr-un interviu telefonic, avocata care a reprezentat-o pe Onyango in procesul de obtinere a azilului politic a declarat ca in ciuda faptului ca i-au fost returnati banii, femeia nu a fost suparata pe presedinte. Dimpotriva, aceasta si-a sustinut nepotul pana la capat in cursa electorala, dar si in timpul mandatului sau.

“Oricand cineva ar putea spune ca presedintele putea sa faca cate ceva pentru ea, Onyango ar fi raspuns < >”, a concluzionat avocata Margaret Wong.
 

Sursa: USA Today


VIDEO PROTVPLUS.RO