Doi mitropoliti din Grecia sunt cercetati pentru conturi nedeclarate de zeci de milioane de euro
Departamentul de criminalitate economica al Ministerului de Finante de la Atena investigheaza un caz de evaziune fiscala in care sunt implicati doi mitropoliti ai Bisericii Ortodoxe a Greciei care au in conturi "zeci de milioane de euro".
Autoritatile elene au descoperit ca mitropolitii Chrisostomos de Peristeri si Kirillos de Thessaliotida, Fanari si Pharsalos au "zeci de milioane de euro" in conturile bancare, scrie publicatia locala Ethnos, citata de RIA Novosti.
Banii, proveniti din donatii, chirii percepute pentru proprietati imobiliare si investitii, au fost plasati si in conturi ale rudelor, investigate, de asemenea, de autoritati, scrie Mediafax.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anchetatorii au informat ca detin o lista cu zeci de oficiali ai Bisericii si preoti care au peste 100.000 de euro in conturi din Grecia sau din afara tarii, potrivit Ethnos.
Biserica Ortodoxa din Grecia a afirmat ca informatiile aparute in publicatia Ethnos ar putea fi parte a unei campanii de presa deliberate cu scopul defaimarii Bisericii si a recomandat sa nu fie trase concluzii pana la finalizarea investigatiei.
Un purtator de cuvant al conducerii Bisericii Ortodoxe a Greciei a declarat agentiei Romfea.gr ca informatiile din presa ar putea "urmari anumite scopuri".
Biserica a anuntat ca problema va fi adusa in fata Sfantului Sinod doar dupa prezentarea rezultatelor investigatiei.
Grecia a fost nevoita sa ceara doua programe succesive de ajutor financiar extern, insumand 240 de miliarde de euro, dupa ce indatorarea foarte ridicata a statului a adus tara aproape de faliment. Programele de ajutor extern au fost conditionate de masuri dure de austeritate, intre care reduceri de salarii si pensii, precum si concedieri in sectorul de stat. Evaziunea fiscala a fost identificata ca o posibila sursa de venituri importante pentru stat, insa autoritatile nu au reusit sa obtina incasarile estimate.
Potrivit Financial Times, Germania a incercat sa ajute Grecia sa reduca evaziunea, insa nu a putut ajunge la o intelegere cu oficialii eleni. Cotidianul britanic informa in feberuarie, ca autoritatile germane au recrutat circa 160 de voluntari experti in colectarea taxelor, care sa mearga in Grecia pentru a ajuta la combaterea evaziunii, in timp ce presa elena scria despre "o forta de asalt formata din colectori de taxe germani".
In iulie, Bild a scris, citand surse guvernamentale, ca Germania a renuntat la planul de a trimite in Grecia experti care sa ajute la combaterea evaziunii pentru ca oficialii de la Atena nu au fost interesati de propunere. Oficialii eleni nu au fost interesati si au considerat trimiterea unor agenti fiscali drept un amestec in afacerile interne ale tarii.