Doi americani sunt condamnați la ani grei de închisoare de justiția rusă. Ce acuzații li se aduc
Un tribunal din Moscova l-a condamnat luni pe cetăţeanul american Stephen James Hubbard, în vârstă de 72 de ani, la şase ani şi 10 luni de închisoare după ce l-a condamnat într-un proces cu uşile închise pentru că ar fi servit ca mercenar pentru Ucraina.
Într-un caz separat, un tribunal din Voronej l-a condamnat luni pe cetăţeanul american şi fostul puşcaş marin Robert Gilman la şapte ani şi o lună de închisoare pentru agresarea unui oficial al închisorii şi a unui anchetator de stat, relatează Reuters.
Anchetatorii riuşi au declarat că Stephen James Hubbard, originar din Michigan, a fost plătit cu 1.000 de dolari pe lună pentru a servi într-o unitate de apărare teritorială ucraineană în oraşul Izium din est, unde locuia din 2014. Agenţia de ştiri RIA l-a citat pe procuror spunând luna trecută că Hubbard a fost reţinut de soldaţii ruşi la 2 aprilie 2022, la doar câteva săptămâni după ce Moscova a trimis mii de trupe în Ucraina. Presa rusă de stat a declarat că Hubbard a pledat vinovat la acuzaţie. Dar, în interviuri acordate luna trecută, sora lui Hubbard şi o altă rudă au pus la îndoială mărturisirea acestuia, declarând pentru Reuters că acesta avea opinii pro-ruse şi că era puţin probabil să fi luat calea armelor la vârsta sa.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„El este atât de non-militar”, a declarat sora sa, Patricia Hubbard Fox, pentru Reuters, prin telefon, luna trecută. „Nu a avut niciodată o armă, nu a deţinut o armă, nu a făcut nimic din toate astea... Este mai degrabă un pacifist”, a susţinut ea.
Un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Moscova a declarat că este la curent cu reţinerea unui cetăţean american, dar a refuzat să facă alte comentarii.
Hubbard este unul dintre cei cel puţin 10 americani aflaţi în spatele gratiilor în Rusia, la aproape două luni după un schimb de deţinuţi care a avut loc la 1 august între Moscova şi Occident, în urma căruia au fost eliberaţi trei americani şi alte zeci de persoane.
Un fost pușcas marin are pedeapsa majorată
Unul dintre americanii aflaţi în spatele gratiilor în Rusia este un fost puşcaş marin, Robert Gilman, care luni şi-a văzut pedeapsa agravată la şapte ani şi o lună închisoare. Un tribunal din Voronej i-a dat această sentinţă pentru agresarea unui oficial al închisorii în care deja se află şi a unui anchetator de stat, a declarat biroul procurorului local.
Gilman, în vârstă de 30 de ani, ispăşea deja o pedeapsă de 3 ani şi jumătate pentru atacarea, în stare de ebrietate, a unui poliţist, acuzaţie pentru care a fost condamnat în octombrie 2022. Procurorii din Voronej, oraş situat la aproximativ 500 km sud de Moscova, unde Gilman este încarcerat, au declarat că acesta a atacat un angajat al închisorii şi un anchetator de stat în ocazii separate în toamna anului 2023.
Agenţia rusă de ştiri RIA a declarat că Gilman, ai cărui avocaţi au declarat anterior agenţiei de ştiri TASS că acesta a venit în Rusia pentru a studia şi a obţine cetăţenia, a pledat vinovat la toate acuzaţiile. RIA l-a citat pe Gilman spunând instanţei săptămâna trecută că a fost forţat să recurgă la violenţă după ce inspectorul închisorii i-a provocat dureri la nivelul organelor genitale şi după ce anchetatorul i-a insultat tatăl.
Reuters precizează că nu l-a putut contacta imediat pe avocatul lui Gilman, iar Ambasada SUA la Moscova nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a deschis anchete penale și împotriva a trei jurnalişti, doi americani şi un român, care ar fi trecut "ilegal" frontiera rusă dinspre Ucraina pentru a realiza reportaje în partea ocupată a regiunii Kursk.
Cei doi americani, Kathryn Diss şi Fletcher Yeung, lucrează pentru canalul australian ABC, în timp ce jurnalistul român Mircea Barbu lucrează pentru HotNews.ro, potrivit agenţiilor de presă ruse.
Ei sunt acuzaţi de autorităţile ruse că "au trecut ilegal frontiera Federaţiei Ruse în regiunea Kursk", a anunţat FSB, într-un comunicat preluat de agenţiile de presă, potrivit Agerpres.