Documente declasificate: Grupul Wagner a încercat să cumpere arme dintr-un stat membru NATO
Publicația americană The Washington Post a anunțat că grupul de mercenari ruși Wagner a încercat să cumpere arme din Turcia, potrivit documentelor clasificate legate de invazia rusă în Ucraina, publicate în această săptămână pe reţelele sociale.
După ce unele documente clasificate ale Pentagonului au fost publicate pe rețelele de socializare, a ieșit la iveală faptul că agențiile de informații americane erau la curent cu încercarea grupului militar privat Wagner, patronat de oligarhul rus Evgheni Prigojin, de a cumpăra arme din Turcia, stat membru NATO, și cunoștea foarte bine planurile de război ale Rusiei în Ucraina, notează The Washington Post, citată de Ukrainska Pravda.
Documentele scurse arată că, la începutul lunii februarie, reprezentanții Grupului Wagner „s-au întâlnit cu contacte turcești pentru a achiziționa arme și echipamente din Turcia pentru a consolida poziția mercenarilor ruși în războiul din Ucraina și Mali”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Însă, raportul nu clarifică dacă guvernul turc era la curent cu acest lucru și dacă negocierile au avut succes. „Dar dezvăluirea faptului că un aliat al NATO ar fi putut ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei s-ar putea dovedi explozivă”, subliniază jurnaliștii americani.
Ce știau deja Serviciile secrete americane
Alte două pagini din dosarul de informații care a făcut obiectul unor scurgeri de informații descriu planurile Grupului Wagner de a recruta condamnați ruși pentru a lupta împotriva Ucrainei și subliniază faptul că armata rusă a devenit dependentă de trupele lui Prigojin.
"Documentele demonstrează, de asemenea, ceea ce s-a înțeles de mult timp, dar niciodată nu a fost explicat public atât de precis: Comunitatea de informații a SUA a pătruns atât de adânc în armata rusă și în comandanții săi încât poate avertiza Ucraina în avans de atacuri și poate evalua în mod fiabil punctele forte și punctele slabe ale forțelor rusești", afirmă cei de la The Washington Post.
Serviciile secrete americane știau că Ministerul rus al Apărării a transmis un plan de atac al trupelor ucrainene în două locații într-o anumită zi din februarie.
De asemenea, acestea știau în avans că armata rusă se pregătea să lovească o duzină de instalații energetice și un număr egal de poduri din Ucraina.
Documentele au menționat, de asemenea, o potențială alianță între China și Rusia.