Dispută între miliardari. De ce s-a supărat Elon Musk pe Bill Gates. Reacția șefului Microsoft
Un fragment dintr-o viitoare biografie a lui Elon Musk a făcut lumină asupra a ceea ce credeau Musk și Bill Gates unul despre celălalt, în urma unui schimb de replici negative legate de faptul că Gates a atitudine împotriva companiei Tesla a lui Musk.
Walter Isaacson, un scriitor care a petrecut trei ani urmărindu-l pe CEO-ul Tesla, a declarat că la începutul anului 2022, Gates vorbea cu Musk despre filantropie, după ce i-a propus acestuia să doneze pentru refugiați, educația americană, găsirea unui leac pentru SIDA, eradicarea țânțarilor și semințe rezistente la schimbările climatice.
Isaacson a detaliat întâlnirea dintre Gates și Musk în viitoarea sa biografie, „Elon Musk”. Cartea urmează să fie publicată pe 12 septembrie. CNBC a publicat, duminică, un extras din biografie, scrie Business Insider.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După discuția inițială, când Gates l-a contactat din nou pe Musk în aprilie prin SMS, Musk a ripostat: „Îmi pare rău. Nu pot lua în serios filantropia dumneavoastră privind clima, când ați vândut acțiuni în lipsă împotriva Tesla, compania care face cel mai mult pentru a rezolva schimbările climatice”.
A vinde în lipsă o acțiune înseamnă că un investitor pariază pe scăderea valorii acesteia.
Vorbind despre acest incident cu Isaacson, Gates i-a spus scriitorului că i-a cerut scuze chiar și lui Musk.
„Odată ce a auzit că am vândut acțiunile în lipsă, a fost foarte rău cu mine, dar este foarte rău cu atât de mulți oameni, așa că nu poți să o iei prea personal”, i-a spus Gates lui Isaacson.
Gates i-a mai spus lui Isaacson că decizia sa a fost o mișcare de afaceri, deoarece a anticipat că oferta de vehicule electrice va depăși în curând cererea, ceea ce va duce la o scădere a prețului.
Textul integral al schimbului de mesaje dintre Musk și Gates - pe care Isaacson l-a relatat în biografie - a fost difuzat pentru prima dată online în aprilie 2022. Musk a confirmat autenticitatea acestuia pe Twitter.
So apparently Bill Gates hit up @elonmusk to discuss “philanthropy on climate change” but Elon asked if he still had a half billion dollar short position on $TSLA.
Bill said he hasn’t closed it out, so Elon told him to get lost. No idea if this is true lol pic.twitter.com/iuHkDG3bAd
— Whole Mars Catalog (@WholeMarsBlog) April 22, 2022
Explicând cum a auzit de acest scurtmetraj, Musk a scris pe Twitter: „Am auzit de la mai multe persoane de la TED că Gates încă mai avea o jumătate de miliard de dolari în minus față de Tesla, motiv pentru care l-am întrebat, așa că nu este chiar top secret”.
În aceeași lună, Musk l-a ironizat, într-o postare pe Twitter (X), pe Gates în legătură cu greutatea sa, înainte de a declara în cele din urmă că „trece peste” această problemă.
Pentru a pune în context miza discuției lor despre filantropie, Gates și Musk au fost doi dintre cei mai mari donatori caritabili din 2022, în funcție de mărimea donațiilor lor, potrivit Chronicle of Philanthropy.
Numai în 2022, Gates a contribuit cu cinci miliarde de dolari la Fundația Bill și Melinda Gates, aceasta fiind cea mai mare donație individuală din acel an. Între timp, Musk a donat 1,9 miliarde de dolari în acțiuni Tesla în 2022, ceea ce l-a făcut al doilea cel mai mare donator din acel an, după Gates și înaintea lui Michael Bloomberg, a relatat Chronicle.
Gates și Musk nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii din partea Insider.
Ce avere are Bill Gates
Potrivit Forbes, Bill Gates are o avere de 111,3 miliarde de dolari (2023).
Bill Gates și-a transformat averea obținută de la firma de software Microsoft în participații diversificate, inclusiv în investiții în energie cu emisii zero de carbon.
În mai 2021, Bill și Melinda Gates au anunțat fiecare pe Twitter că pun capăt căsniciei lor după 27 de ani. Ei continuă să co-prezideze fundația caritabilă Gates Foundation.
Gates, care a cofondat Microsoft împreună cu Paul Allen (decedat în 2018) în 1975, i-a transferat Melindei acțiuni în valoare de cel puțin 6 miliarde de dolari în companii publice, ca parte a acordului de divorț.
În martie 2020, când Gates s-a retras din consiliul de administrație al Microsoft, deținea aproximativ 1,3% din acțiunile companiei de software și informatică.
El a investit în zeci de companii, printre care Republic Services și Deere & Co. și este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri agricole din SUA.
Până în prezent, Gates a donat peste 59 de miliarde de dolari Fundației Gates, inclusiv un cadou de 20 de miliarde de dolari anunțat în iulie 2022. Cele mai multe dintre primele sale donații au fost cadouri de acțiuni Microsoft.
Ce avere are Elon Musk
Potrivit Forbes, averea lui Elon Musk, în 2023, a ajuns la 251,3 miliarde de dolari, făcându-l, din nou, cel mai bogat om din lume. La data de 1 iunie, CEO-ul Tesla i-a detronat pe Bernard Arnault şi Jeff Bezos în clasamentul averilor mondiale, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
Elon Musk este cofondatorul a șase companii, printre care producătorul de automobile electrice Tesla, producătorul de rachete SpaceX și compania de construcții de tuneluri Boring Company.
El deține aproximativ 23% din Tesla, între acțiuni și opțiuni, și a pus în gaj unele dintre acțiunile sale ca garanție pentru împrumuturi.
SpaceX, fondată în 2002, valorează 127 de miliarde de dolari după o rundă de finanțare în mai 2022; și-a cvadruplat valoarea în trei ani.
Boring Company, care își propune să învingă traficul, a strâns 675 de milioane de dolari în aprilie 2022, la o evaluare de 5,7 miliarde de dolari.
Consiliul de administrație al Twitter a fost de acord să vândă compania lui Musk pentru 44 de miliarde de dolari în aprilie 2022, după ce acesta a dezvăluit o participație de 9,1% și a amenințat cu o preluare ostilă.
Tranzacția s-a încheiat în octombrie 2022, după ce Musk a încercat să se retragă, iar Twitter l-a dat în judecată. Musk deține aproximativ 74% din companie, care se numește acum X.