Nu departe de granița României, la Cernăuţi, refugiaţii veniţi din zonele de conflict au o viaţă din ce în ce mai grea.

Mii de oameni aproape s-au călcat în picioare pentru un pachet cu mâncare, oferit de asociațiile de la noi din țară. Doar sâmbătă s-au strâns peste 2.000 de persoane pentru a primi hrană.

Imaginile au fost filmate la Cernăuţi, unde o asociaţie umanitară din România a împărțit pachete cu hrană. Mii de ucraineni fugiți din zonele unde se dau lupte crâncene au găsit aici adapost. Acum încearcă să supravieţuiască de pe o zi pe alta.

Petru Gradinariu, reprezentant al Asociaţiei In God's Hand: "Se vede şi pe haine şi pe faţele lor că au ajuns la limita cea de jos. Dacă nu le duci ceva de mâncare, ei nu au ce mânca. Pur şi simplu se iau la bătaie. Să vezi un om îmbrăcat cu haine scumpe şi să se ia la bătaie pentru o pungă de mâncare e dureros".

Pentru că mâncarea oferită de autorităţi este prea puţină, fiecare refugiat poate lua pentru familia sa doar un pachet pe zi.

Petru Gradinariu, reprezentant al Asociaţiei In God's Hand: "După ce se înregistrează au dreptul să îşi ia ceva mâncare de acolo. Dar resursele de la centrele acelea sunt foarte reduse. În fiecare zi acolo vin mii de oameni".

Pe lângă alimentele de bază, asociaţiile din România au dus la Cernauti dulciuri şi produse de primă necesitate. Sâmbătă, cozile se intindeau pe câțiva kilometri.

Igor, voluntar: "Am venit astăzi cu 1.500 de pachete. Am venit cu dulciuri Nutella, Pampers, biscuiti să le dăm la oamenii aceştia".

În zilele următoare vor fi instalate corturi unde vor fi pregătite şi mese calde pentru refugiați.