Război în Ucraina - rezumatul evenimentelor, 1 mai 2022. Ultima redută din Mariupol rezistă în buncăre
Război în Ucraina - rezumatul evenimentelor, 1 mai 2022. Au fost evacuaţi primii civili din buncărele combinatului Azovstal, însă în jur de 1000 sunt încă blocaţi în subteran.
Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
ONU și Crucea Roșie încearcă să negocieze eliberarea lor. Preşedintele Zelenski spune că Rusia intensifică ofensiva în est.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totodată, presa britanică avertizează că Putin va declara "război total" Ucrainei în "câteva zile".
Noi explozii au semănat teroare în Odesa. De această dată, bombardamentele au vizat aeroportul. Nu au fost victime, dar una dintre piste a fost avariată.
Între timp, luptele continuă în Donbas, dar ofensiva rusă se desfăşoară mult mai lent decât ar dori Kremlinul. Ucraina anunţă că forţele sale rezistă şi au respins atacuri pe mai multe fronturi.
Volodimir Zelenski: "Ocupanții acumulează forțe suplimentare pentru noi atacuri împotriva armatei noastre în estul țării. Aduc întăriri în regiunea Harkov, încercând să crească presiunea în Donbas. Au pierdut deja peste 23.000 de soldați în luptele acestui război fără sens pentru Rusia, dar nu se opresc."
Eve Nikolașvili, jurnalist: ”Distrugerile, aici, (la Otirka, n. red.) sunt enorme. Toate casele sunt distruse pe o rază de 200 de metri. Doar acest crater lăsat de o bombă are 6 metri adâncime și 20 de metri în diametru.”
Oleksandr Motuzianik, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării: " În prezent, în apele Mării Negre există trei transportoare de rachete de croazieră de tip Kalibr, ce pot fi lansate de submarine. Capacitatea lor totală este de până la 20 de rachete."
Noi imagini filmate din satelit arată distrugerile uriaşe provocate de rachetele ruseşti asupra combinatului siderurgic Azovstal.
Multe dintre clădirile uriaşei oţelării au fost reduse la stadiul de ruine. Cu toate astea, ultima redută ucraineană din orașul-port Mariupol rezistă în labirintul de buncăre subterane.
Chiar și așa ... ultimii luptători au nevoie de ajutor.
Soție: ”Nu au niciun ajutor, fără mâncare, fără medicamente, nu sunt condiții în care să poți trăi, să mai și lupți. Acolo sunt mulți răniți, erau cam 600 de soldați răniți, dar unii au murit deja, pentru că bombardamentele au continuat.”
Soție: ”Credem că la Mariupol trebuie să li se dea o șansă nu doar civililor, trebuie salvați și soldații, cât mai sunt în viață, pentru că... iertați-mă...”
În interiorul complexului siderurgic sunt blocaţi sute de soldaţi şi civili ucraineni. O parte dintre ei au fost, în sfârşit, evacuaţi aseară, după ce ruşii au împiedicat acest lucru în ultimele două luni.
Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al Regimentului Azov: "La ora 19:40 am transferat 20 de civili la punctul de întâlnire convenit. Sunt femei și copii. Sperăm că acești oameni vor merge la destinația convenită, şi anume în oraşul Zaporojie, teritoriu controlat de Ucraina. În ceea ce privește răniții, sunt oameni care au nevoie de îngrijiri medicale urgente, dar nu ne este clar de ce nu sunt evacuați și nu se discută despre evacuarea lor către teritoriul controlat de Ucraina."
Mii de oameni fug din satele de pe linia frontului.
Localnic: ”Casa noastră a ars complet azi-noapte, cu tot ce era înăuntru. Nu mai avem unde să stăm. E înfricoșător.”
Însă refugiul acestor oameni este un oraș bombardat aproape fără încetare, Harkov.
Vladislav, rezervist: ”Trag cu tot ce au, de la (lansatoare multiple de rachete) Grad, până la artilerie. Uneori, încep să tragă și cu tancurile. Se apropie câte un tanc și trage cu toate proiectilele spre zone rezidențiale. Nu le pasă unde lovesc”.
Într-un interviu pentru televiziunea ucraineană, adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii a acuzat Rusia că a furat sute de mii de tone de cereale de pe teritoriul ocupat, lucru pe care Moscova îl neagă.