Discuții „dificile” între SUA, NATO și Rusia la Geneva. Garanția pe care o solicită Kremlinul

×
Codul embed a fost copiat

A început o săptămână care ar putea fi crucială pentru relaţiile dintre Statele Unite şi aliaţii din NATO, pe de o parte, respectiv Rusia, de partea cealaltă. Diplomaţi de rang înalt, americani şi ruşi, s-au întâlnit luni, la Geneva.

Iar miercuri, reprezentanţii celor 30 de membri ai NATO, discută la Bruxelles, cu trimisul Rusiei. Prezenţa masivă a trupelor ruse la graniţa Ucrainei se află în centrul discuţiiilor. Dar Moscova vrea să aibă garanția că NATO nu se mai extinde spre est şi va avea o prezenţă mult redusă în Europa de Est.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: „Există o cale a dialogului şi diplomaţiei pentru a încerca să rezolvăm unele dintre aceste divergenţe şi pentru a evita o confruntare. Cealaltă, este calea confruntării, iar atunci vor fi masive consecinţe pentru Rusia, dacă reînnoieşte agresiunea sa asupra Ucrainei”.

Sergei Ryabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei: „Americanii sunt cei care ar trebui să se pregătească pentru a ajunge la un compromis. Partea rusă a venit aici cu o poziţie clară, cu o serie de elemente care, după părerea mea, sunt de înţeles şi au fost atât de clar formulate, inclusiv la nivel înalt, încât pur şi simplu nu este posibilă abaterea de la abordările noastre”.

După o cină de lucru, neoficială, Ryabkov a prezis convorbiri "dificile", la Geneva, la sediul misiunii americane, unde cele două părţi sunt reprezentate de adjuncţii miniştrilor de Externe. Şi mai sceptic, secretarul de stat american Anthony Blinken a spus că "nu are mari aşteptări".

Citește și
Putin si Biden
Americanii şi ruşii încep negocieri "complicate" privind Ucraina
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Totuşi, toată săptămâna este dedicată diplomaţiei. Miercuri, la Bruxelles, urmează o întrevedere NATO-Rusia, apoi, la Viena, o întrevedere în formatul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Moscova vrea să obţină o serie de concesii de la Statele Unite şi aliaţii occidentali, inclusiv că NATO nu se va mai extinde în fostele state sovietice, Ucraina în primul rând.

Cum Rusia a desfăşurat forţe masive la graniţele sale în Ucraina - chiar 175.000 de soldaţi, inclusiv în Crimeea, după unele estimări - tensiunea rămâne la cote înalte, şi există temeri că ar putea urma oricând o invazie în Ucraina

Washington-ul şi aliaţii au promis că orice agresiune ar avea "costuri severe" pentru Rusia.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: „Este greu să vedem progrese reale, într-o atmosferă de escaladare, cu arma la tâmpla Ucrainei. Dacă vrem cu adevărat să facem progrese, va trebui să vedem o detensionare”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Consultările dintre SUA şi Rusia în domeniul securităţii de la Geneva s-au încheiat
Consultările dintre SUA şi Rusia în domeniul securităţii de la Geneva s-au încheiat

SUA şi Rusia au încheiat consultările în domeniul securităţii de la Geneva, a anunţat luni Departamentul de Stat american, relatează Reuters.

Americanii şi ruşii încep negocieri
Americanii şi ruşii încep negocieri "complicate" privind Ucraina

Viceministrul de externe rus Serghei Riabkov a declarat că a avut o discuţie "complicată" duminică seara cu omoloaga sa americană, Wendy Sherman,

SUA avertizează Rusia în legătură cu riscul unei
SUA avertizează Rusia în legătură cu riscul unei "confruntări", înainte de începerea convorbirilor privind Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat duminică Rusia în legătură cu riscul unei "confruntări", înainte de începerea discuţiilor foarte tensionate de la Geneva privind situaţia din Ucraina, informează France Presse, scrie Agerpres. 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.