Discuții „dificile” între SUA, NATO și Rusia la Geneva. Garanția pe care o solicită Kremlinul

Ultima actualizare: 10-01-2022 20:07

A început o săptămână care ar putea fi crucială pentru relaţiile dintre Statele Unite şi aliaţii din NATO, pe de o parte, respectiv Rusia, de partea cealaltă. Diplomaţi de rang înalt, americani şi ruşi, s-au întâlnit luni, la Geneva.

Iar miercuri, reprezentanţii celor 30 de membri ai NATO, discută la Bruxelles, cu trimisul Rusiei. Prezenţa masivă a trupelor ruse la graniţa Ucrainei se află în centrul discuţiiilor. Dar Moscova vrea să aibă garanția că NATO nu se mai extinde spre est şi va avea o prezenţă mult redusă în Europa de Est.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: „Există o cale a dialogului şi diplomaţiei pentru a încerca să rezolvăm unele dintre aceste divergenţe şi pentru a evita o confruntare. Cealaltă, este calea confruntării, iar atunci vor fi masive consecinţe pentru Rusia, dacă reînnoieşte agresiunea sa asupra Ucrainei”.

Sergei Ryabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei: „Americanii sunt cei care ar trebui să se pregătească pentru a ajunge la un compromis. Partea rusă a venit aici cu o poziţie clară, cu o serie de elemente care, după părerea mea, sunt de înţeles şi au fost atât de clar formulate, inclusiv la nivel înalt, încât pur şi simplu nu este posibilă abaterea de la abordările noastre”.

După o cină de lucru, neoficială, Ryabkov a prezis convorbiri "dificile", la Geneva, la sediul misiunii americane, unde cele două părţi sunt reprezentate de adjuncţii miniştrilor de Externe. Şi mai sceptic, secretarul de stat american Anthony Blinken a spus că "nu are mari aşteptări".

Totuşi, toată săptămâna este dedicată diplomaţiei. Miercuri, la Bruxelles, urmează o întrevedere NATO-Rusia, apoi, la Viena, o întrevedere în formatul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Moscova vrea să obţină o serie de concesii de la Statele Unite şi aliaţii occidentali, inclusiv că NATO nu se va mai extinde în fostele state sovietice, Ucraina în primul rând.

Cum Rusia a desfăşurat forţe masive la graniţele sale în Ucraina - chiar 175.000 de soldaţi, inclusiv în Crimeea, după unele estimări - tensiunea rămâne la cote înalte, şi există temeri că ar putea urma oricând o invazie în Ucraina

Washington-ul şi aliaţii au promis că orice agresiune ar avea "costuri severe" pentru Rusia.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: „Este greu să vedem progrese reale, într-o atmosferă de escaladare, cu arma la tâmpla Ucrainei. Dacă vrem cu adevărat să facem progrese, va trebui să vedem o detensionare”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO