Discutia privata dintre Barack Obama si Dmitri Medvdev a generat reactii prudente in Europa
Afirmatia privind scutul antiracheta facuta luni de Barack Obama intr-o discutie cu Dmitri Medvdev, surprinsa de un microfon deschis, a perturbat campania electorala americana, insa in Europa a generat reactii prudente, coment.
Presedintele american i-a spus omologului sau rus ca va "avea mai multa flexibilitate" in privinta scutului antiracheta din Europa, dupa alegerile prezidentiale din noiembrie. El a fost criticat de candidatul la investitura republicana pentru prezidentiale Mitt Romney, care a apreciat ca acesta este un semn ca Obama va "ceda in fata Rusiei", opinie impartasita si de membri ai opozitiei din Polonia.
Administratia Obama a generat ingrijorare in Europa Centrala si de Est in 2009, cand a schimbat planul administratiei George W. Bush privind scutul antiracheta, intr-un efort de a "reseta" relatiile cu Rusia. Conform planului lui Obama, interceptori antiracheta ar urma sa fie instalati in Romania in 2015 si in Polonia in 2018. Opozitia poloneza, care critica de asemenea ameliorarea relatiilor Poloniei cu Germania si Rusia, a apreciat ca afirmatia facuta luni de Obama confirma temerile lor ca angajamentul SUA privind scutul antiracheta nu este solid.
."Nu sunt deloc surprins", a declarat Witold Waszczykowski, fost negociator polonez pe tema scutului cu administratia Bush, in prezent parlamentar al Partidului Lege si Justitie (opozitie). "Lui Obama nu ii place ideea scutului antiracheta chiar acum. Este in contradictie cu politica de resetare fata de Rusia".
"Nu este ceva surprinzator sau nou si nu este furie in Polonia", a declarat la randul sau Stefan Niesiolowski, parlamentar din partea Platformei Civice aflate la putere. El a apreciat ca afirmatia lui Obama i-a facut pe unii sa creada ca acordul privind scutul s-ar putea schimba. Dar "nu exista nici o amenintare militara, nu am mai avut o situatie atat de sigura de 300 de ani. Nivelul angajamentului SUA in Polonia nu este, deci, de importanta maxima", a adaugat el.
Autoritatile din Romania nu au facut nici un comentariu privind remarcile lui Obama, un purtator de cuvant al Ministerului ceh de Externe a refuzat sa comenteze, iar Ministerul Afacerilor Externe din Polonia nu a raspuns la cererea de a comenta.
Analistii comenteaza ca reactia calma din Europa de Est se datoreaza schimbarii de strategie a Poloniei care, daca inainte se baza pe SUA si NATO pentru protectia sa, acum s-a apropiat de Germania si Rusia si a promovat initiative de aparare prin intermediul Uniunii Europene. Washingtonul a luat de asemenea masuri pentru a le oferi garantii partenerilor sai, organizand exercitii militare comune sau vizite ale navelor sale de razboi in aceste tari.