Gafa incredibila a lui Obama. Dialogul privat cu Dmitri Medvedev despre scutul antiracheta

Ultima actualizare: 29-10-2012 15:46

Presedintele Barack Obama a fost surprins de camere luni asigurandu-l pe presedintele rus Dmitri Medvedev, aflat in ultimele lui zile de mandat, ca va avea “mai multa flexibilitate” sa negocieze in chestiuni controversate, dupa alegerile prezidentiale.

In discutie era vorba de problema scutului antiracheta.

Obama, in timpul summit-ului de la Seul, a cerut Moscovei sa-i ofere “spatiu” pana dupa primul tur de alegeri din noiembrie, iar Medvedev i-a spus ca va tansmite mesajul viitorului presedinte rus, Vladimir Putin.

Schimbul de replici neobisnuit de sincer a avut loc intre Obama si Medvedev in ajunul summitului de securitate nucleara din capitala Coreei de Sud si cei doi nu si-au dat seama ca dialogul a fost surprins de microfoanele reporterilor.

Planurile SUA pentru scutul antiracheta au facut ca relatiile dintre cele doua state sa fie tensionate, in ciuda eforturilor lui Obama de a “reseta” legaturile dintre ele. Opozantii republicani ai lui Obama l-au acuzat ca este mult prea deschis la concesii cu Rusia in aceasta problema.

Aplecat spre Medvedev, Obama a fost auzit cerand un ragaz “in problema scutului antiracheta”, pana cand va avea o pozitie politica mult mai buna sa rezolve o astfel de problema.

“Inteleg mesajul tau despre un ragaz”, i-a raspuns Medvedev, a carui mandat de presedinte se termina in luna mai, iar functia va fi preluata de Vladimir Putin.

Acesta este ultimul meu mandat. Dupa ce voi fi ales, voi avea mai multa flexibilitate”, a spus Obama, exprimandu-si increderea ca va castiga un al doilea mandat. “Ii voi transmite aceasta informatie lui Vladimir”, a spus Medvedev, care este protejatul lui Putin si considerat a fi numarul doi in structura de putere de la Moscova.

Acest dialog, cu unele fragmente indescifrabile, a fost monitorizat de jurrnalistii acredidati la Casa Alba, dar si de reporterii rusi care urmareau live evenimentul la central de presa.

Rusia se opune cu vehementa planului Statelor Unite ale Americii de a construi in Europa, dar si in jurul ei, scuturi impotriva rachetelor balistice. In timp ce SUA insista ca cestea sunt prevazute ca fiind o protectie in cazul potentialelor atacuri unor tari precum Iranul, Rusia crede ca sunt o amenintare si ca ar putea slabi “intimidarea ei nucleara”.

Casa Alba a lasat initial garda jos in ceea ce priveste acest dialog al liderilor, dar mai tarziu a dat publicitatii un comunicat de presa admitand ca implementeaza apararea antiracheta “despre care am spus in mod repetat ca nu vizeaza Rusia”, dar, in acelasi timp, recunoscand ca anul alegerilor este un obstacol in aceasta tema.

Din moment ce 2012 este an electoral in ambele state, cu o schimbare de lideri in Rusia, este clar ca nu este un an in care vom marca un progres”, a spus Ben Rhodes, consilier in probleme de securitate.

Prin urmare, presedintele Obama si presedintele Medvedev au cazut de acord ca este cel mai bine sa-i instruim pe expertii nostri tehnici pentru a intelege cat mai bine pozitia noastra, dovedind ca negocierile si cooperarea in domendiul apararii antiracheta merge inainte”, a mai spus Rhodes.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO