Discriminati, umiliti si fortati sa se lupte pentru apa si hrana. Conditiile in care traiesc imigrantii din Orientul Mijlociu
Conditiile in care traiesc imigrantii ajunsi pe insula Kos devin "imposibile", avertizeaza organizatiile umanitare.
In asteptarea documentelor de inregistrare, care sa le permita sa plece mai departe, oamenii se lupta pentru resursele limitate de hrana si apa. Autoritatile au inceput procedurile de inregistrare la bordul unui feribot, ancorat in port special pentru acest scop. Deocamdata, insa, se ocupa numai de sirieni, fapt care a starnit nemultumirea si chiar furia imigrantilor de alte nationalitati.
Zi si noapte, imigranti din Orientul Mijlociu si Africa isi risca vietile in incercarea disperata de a ajunge in Europa. Inainte de rasaritul soarelui, undeva pe coasta peninsulei turce Bodrum, cel putin o duzina de iranieni au fost filmati pe o barca gonflabila.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O calauza le-a promis ca ii duce in insula Kos, aflata la doar cativa kilometri departare. Desi sunt avertizati ca e posibil sa se inece, cei mai multi nu dau inapoi. Peste 7000 de imigranti clandestini se aflau la Kos, la inceputul saptamanii.
Tom Rayner, corespondent Sky News: "Autoritatile spun ca e aproape imposibil sa stie care e numarul exact al refugiatilor din Kos. Ca sa va faceti o idee, aceste barci cu veste de salvare in ele reprezinta doar numarul celor care au ajuns in aceasta dimineata (n.r. sambata). Si numai cei care au fost recuperati din mare de Paza de coasta!"
Sambata a fost o incaierare in toata regula intre grupuri de afgani pakistanezi si iranieni, langa feribotul folosit de autoritatile grecesti pentru identificarea solicitantilor de azil. Multi imigranti denunta un tratament preferential.
Imigrant: "E o mare problema, pentru ca nu le dau acte si irakienilor, doar sirienilor."
O alta ruta a exodului imigrantilor trece prin Macedonia. Se inghesuie cu sutele in trenuri care merg spre Serbia, ultima tara care sta intre ei si Ungaria, membra a Uniunii Europene. Multi imigranti isi pun soarta in mana traficantilor, care le promit ca ii vor duce in Ungaria, inaintea finalizarii constructiei barierei de la frontiera cu Serbia