Directorul revistei, mort in atentat, era pe lista neagra a Al-Qaida: Prefer sa mor in picioare decat sa traiesc in genunchi

07-01-2015 17:48

Stéphane Charbonnier

Stéphane Charbonnier (Charb), una dintre cele peste 12 victime ale atacului terorist de la Paris, a fost un renumit caricaturist si jurnalist francez, avea 47 de ani si se afla pe lista celor mai "vanate" persoane de catre reteaua terorista Al-Qaida.

Caricaturistul si directorul publicatiei Charlie Hebdo, Stéphane Charbonnier, este una dintre victimele sangerosului atentat care a zguduit miercuri Franta. El se afla deja sub protectia politiei dupa ce fusese animenintat in mai multe randuri ca urmare a unor caricaturi care-l infatisau pe profetul Mohamed.

Intr-un interviu acordat publicatiei Le Monde in 2012, Charb prezenta conditiile in care traia, referindu-se si la prezenta politiei la sediul redactiei Charlie Hebdo, in urma incendiului din noiembrie 2011: "Intr-un an, am epuizat cam 20 de garzi de corp (...) Nu am copii, nu am sotie, nu am masina, nu am credit. Este poate un pic cam pompos ceea ce voi spune, insa prefer sa mor in picioare decat sa traiesc in genunchi".

"In ultimul numar al revistei Charlie Hebdo a publicat o caricatura premonitoare" noteaza Le Monde. In caricatura publicata in ultimul numar al revistei aparea un jihadist care raspundea la intrebarea "Inca nu sunt atentate in Franta?' cu: "Astepati! Pana la sfarsitul lui ianuarie transmitem urarile!"

Potrivit presei franceze, Stéphane Charbonnier, cunoscut sub numele de Charb, se afla pe lista din 2013 a celor mai vanate persoane (moarte sau in viata) "pentru crime impotriva islamului", potrivit unui articol publicat de Inspire, revista de propaganda terorista a Al-Qaida.

Charb a fost una dintre cele peste 12 victime ale atacului terorist produs miercuri la sediul publicatiei satirice Charlie Hebdo. Indivizii care au atacat redactia publicatiei Charlie Hebdo au afirmat ca sunt simpatizanti ai retelei teroriste Al-Qaida, afirma martori citati de presa franceza. Stéphane Charbonnier a primit amenintari cu moartea si se afla sub protectia politiei franceze, potrivit lui Richard Malka, avocatul publicatiei Charlie Hebdo, citat de telegraph.co.uk.

Avocatul a spus ca Stéphane Charbonnier se afla sub protectia politiei din momentul in care au inceput amenintarile ca urmare a publicarii in paginile Charlie Hebdo a caricaturilor cu profetul Mahomed.

"Charb se afla sub protectia autoritatilor. Amenintarile erau constante. Este infricosator", a mai spus avocatul Richard Malka.

Totusi, unii dintre colegii lui Charb spuneau ca acesta era relaxat cu privire la aceste amenintari. "Charb a fost sub protectia politiei, dar se deplasa fara sa fie insotit de un politist, fapt care era un semn ca el nu a fost ingrijorat in tot acest timp", a declarat un jurnalist pentru publicatia franceza Le Monde.

In 2007, publicatia Charlie Hebdo a publicat 12 caricaturi controversate cu profetul Mahomed, preluate dintr-un ziar danez. Ulterior, publicatia franceza a fost data in judecata pentru incitare la rasism de doua grupuri islamice din Franta, insa a fost achitata de o instanta din Paris.

La momentul respectiv, Stéphane Charbonnier a declarat ca publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed nu a fost un act provocator, ci un simbol pentru libertatea de exprimare.

El a mai spus ca publicatia pe care o conduce nu se va opri sa critice atunci cand considera ca acest lucru este necesar. In anii 2011 si 2012, saptamanalul Charlie Hebdo a continuat sa publice caricaturi cu profetul Mahomed.

"Mahomed nu este sacru pentru mine. Nu ii condamn pe musulmani ca nu rad cand vad desenele noastre. Traiesc sub autoritatea legii franceze. Nu traiesc dupa Coran", declara, in 2012, Stéphane Charbonnier.

El mai spunea atunci ca acele caricaturi publicate in Charlie Hebdo ar putea soca doar acele persoane care "doresc sa fie socate".

De asemenea, Stéphane Charbonnier mai spunea la un moment dat ca politica editoriala a Charlie Hebdo reflecta "toate elementele pluralismului de stanga", chiar si subiectele mai sensibil de abordat.

Stéphane Charbonnier s-a nascut pe 21 august 1967. El a murit miercuri, la varsta de 47 de ani, dupa ce a fost grav ranit in atacul terorist de la sediul publicatiei Charlie Hebdo, conform presei franceze.

Publicatia Charlie Hebdo a fost lansata in 1969 si a avut o aparitie neintrerupta pana in 1981. Ulterior aparitia a fost suspendata, iar, in decembrie 1982, a mai aparut un numar al acesteia. In 1992, Charlie Hebdo a reinceput sa apara cu regularitate, fiind editata de Stéphane Charbonnier. Predecesorii acestuia in functia de director al Charlie Hebdo au fost François Cavanna (in perioada 1969 - 1981) si Philippe Val (din 1992 pana in 2009), conform enciclopediei online Wikipedia.

Stéphane Charbonnier a lucrat de-a lungul carierei sale pentru mai multe publicatii, intre care si L'Écho des savanes, Télérama, Fluide glacial si L'Humanité.

Caricaturile realizate de acesta sunt caustice si ireverentioase. Rubrica sa saptamanala din publicatia Charlie Hebdo era intitulata "Charb n'aime pas les gens" (Charb nu iubeste oamenii, n.r.).

Stéphane Charbonnier a fost un sustinator de durata al Partidului Comunist Francez si al Frontului de Stanga din Franta.


 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO